Ministrul PSD Cazanciuc a anchetat, din 2013, un magistrat pe zi. In secret

La 20 de luni de la inființarea acestei comisii, bilanțul este șocant: ciinii de vinătoare ai lui Cazanciuc au dat pe mina Inspecției Judiciare 419 magistrați (o medie de 21 lunar!). Potențial uriaș de abuz politic impotriva magistraților Suspect era că membrii comisiei de anchetă ai Ministerului de Justiție erau aleși direct și personal de către insuși ministrul Justiției, deci de către un politician. Dacă lista magistraților cercetați ar fi publică, am fi putut afla, printre altele, și ce magistrați considerați indisciplinați de către pesedistul Cazanciuc se ocupă de cazuri de mare corupție, eventual de cazuri de mare corupție asociate cu PSD. Propunerea de modificare și completare a Legilor 303/2004 și 317/2004 prin care a fost extinsă sfera abaterilor disciplinare care pot fi săvarșite de magistraţi şi prin care ministrul justiției a primit, alături de preşedintele ICCJ, Procurorul General al PICCJ, dreptul de a sesiza Inspecţia Judiciară a fost aprobată de Guvernul Romaniei la data de 09 noiembrie 2011, in timpul mandatului ministrului Cătălin Predoiu.

acum 55 luni (30 Jun 2015)

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, are la dispoziție o armă teribilă cu care să pună presiune pe magistrați: ancheta disciplinară. La 20 de luni de la inființarea acestei comisii, bilanțul este șocant: ciinii de vinătoare ai lui Cazanciuc au dat pe mina Inspecției Judiciare 419 magistrați (o medie de 21 lunar!).

Scandalos, insă, este că Robert Cazanciuc refuză să comunice și care sint cei 419 magistrați pe care-i consideră indisciplinați, dar și care sint magistrații pe care i-a numit personal in comisia de anchetă. Pe de altă parte, suspect este că ministrul a secretizat lista magistraților din comisia de anchetă, magistrați care ar putea avea legături fie cu ministrul, fie cu apropiați ai săi.

Comisia de anchetă, inființată de Cazanciuc in 2013

Pe 31 octombrie 2013, "Romania liberă" a publicat un articol intitulat "Premieră: ministrul Justiției incepe vinătoarea de magistrați prin anchete disciplinare" (aici). "Romania liberă" arăta atunci că demersul lui Cazanciuc reprezenta un mare risc pentru independența magistraților: "Robert Cazanciuc, ministru al Justiţiei, a decis infiinţarea unei comisii care să ancheteze magistraţi. Deşi legea permite din 2011 ca ministrul Justiţiei să sesizeze Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii in cazul unor eventuale abateri disciplinare ale magistraţilor, nici unul din miniştrii Justiţiei de pină acum nu a apelat la acest instrument. Robert Cazanciuc, insă, este pus pe fapte mari: prin ordin de ministru a decis infiinţarea unei comisii care să vineze magistraţi.

Potențial uriaș de abuz politic impotriva magistraților Suspect era că membrii comisiei de anchetă ai Ministerului de Justiție erau aleși direct și personal de către insuși ministrul Justiției, deci de către un politician. 3.058/C din 15 octombrie 2013 se creează şi mecanismul tehnic prin care ministrul va putea uza de această calitate, ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro