Ministrul Pop se plange de problema profesorilor abuzivi in timp ce sta cu "solutia in sertar"

Ministrul Pop se plange de problema profesorilor abuzivi in timp ce sta cu

"Este un caz greu, dar sunt convins ca alaturi de colegii mei putem sa rezolvam, modificand Legea Educatiei Nationale in asa fel incat un profesor care este exclus din invatamant sa nu mai poata intra in sistem o perioada de timp. Ultima dezbatere aprinsa din spatiul public cu privire la acest subiect a avut loc in urma cu patru ani, atunci cand directoarea si o invatatoare de la Colegiul C.A Rosetti din Capitala au fost acuzate ca au cerut bani de la elevi pentru organizarea serbarii de Craciun.

acum 80 luni (22 Jan 2018)

"Este un caz greu, dar sunt convins ca alaturi de colegii mei putem sa rezolvam, modificand Legea Educatiei Nationale in asa fel incat un profesor care este exclus din invatamant sa nu mai poata intra in sistem o perioada de timp. Astazi, daca avem o situatie de violenta in scoala a unui cadru didactic, vine la concurs in toamna si poate sa ocupe acel post pentru ca nu are nicio interdictie", a explicat zilele trecute ministrul referindu-se la cazul profesorului de Religie acuzat ca s-a masturbat in timpul orei.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti, Marian Banu, afirma ca, in ciuda faptului ca institutia pe care o reprezinta este angajatorul profesorilor, aceasta nu are ce sa faca in cazul in care un dascal abuziv doreste sa dea din nou concurs pentru un post chiar daca a fost demis din motive grave. "Nu mai pot reintra in sistemul de invatamant doar acele persoane care au primit o hotarare judecatoreasca de condamnare penala definitiva, unde se specifica clar ca respectivii nu mai au ce cauta in sistem. Din pacate, in prea putine cazuri se ajunge la un proces judecatoresc, iar daca totusi se intampla, instantele rareori dau o sentinta prin care sa interzica definitiv dreptul de activa ca pedagog. De aceea, avem de-a face cu cazuri de profesori violenti care se intorc in invatamant", a declarat Banu.

De cealalta parte, presedintele Asociatiei "Edu Cer", Stefan Vlaston, subliniaza ca reglementarea inspectoratului scolar ca angajator in locul scolii (in 2014) este problematica. "Un profesor este sanctionat de o comisie formata din colegii sai de cancelarie. Data fiind aceasta legatura, de regula, comisia cere sanctiuni cat mai blande sau chiar deloc, depinde de gravitatea faptelor. Pe de alta parte, trebuie sa avem in considerare ca scoala cunoaste cel mai bine calitatea unui profesor.

Au revenit nestigheriti la catedra

Expertii in Educatie adauga c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro