Ministrul Justitiei vrea ca HG-urile sa fie tratate ca legile si ordonantele

DNA sustine ca problema de drept invocata in declaratiile ministrului Justitiei a fost transata in mod definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit ca fapta ministrului care promoveaza o hotarare de guvern avand ca obiect trecerea in mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului intr-o alta forma de proprietate publica, producand un avantaj patrimonial unei societati comerciale, constituie infractiunea de abuz in serviciu.

acum 36 luni (27 Sep 2017)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat o opinie potrivit careia hotararile de guvern trebuie sa fie tratate in privinta oportunitatii la fel ca ordonantele si legile, au declarat, pentru Agerpres, surse guvernamentale. Ce spun specialistii

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ si nu de catre procuror.

"De principiu, hotararile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, in ierarhia actelor normative. In aceasta ipoteza, ca e hotarare de guvern, ca este un ordin de ministru, verificarea legalitatii actelor normative infralegale se realizeaza de catre instanta de contencios administrativ.

Stiti ca multe hotarari de guvern au fost atacate la instantele de contencios administrativ, spre a se verifica de catre judecator legalitatea unui act normativ inferior legii.

Prin urmare, in opinia mea, legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorul, ci o verifica judecatorul specializat in contencios administrativ", a spus Toader, intrebat cum comenteaza decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotarari de guvern in dosarul "Belina".

"In cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut o serie de consideratii de natura juridica, in contextul unor intrebari ale reprezentantilor mass-media despre o cauza aflata in lucru la procurorii DNA, cunoscuta drept 'dosarul Belina'. Astfel, ministrul Justitiei a afirmat, intre altele, ca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii, ci judecatorii de contencios administrativ", se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA sustine ca problema de drept invocata in declaratiile ministrului Justitiei a fost transata in mod definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit ca fapta ministrului care promoveaza o hotarare de guvern avand ca obiect trecerea in mod... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro