Ministrul Justitiei: "Voi desecretiza arhiva SIPA in cel mai scurt timp". Sefa Curtii Supreme: "Sustin acest demers, dar trebuie facut in mai multe etape"

Ministrul Justitiei:

UPDATE Judecatorul Cristi Danilet se opune categoric desecretizarii arhivei SIPA, sustinand ca documentele din respectivul serviciu privesc aspecte profesionale si de viata privata a angajatilor din sistemul de justitie, iar dupa inventariere si sortare ar trebui topite. Personal, n-am vizitat aceasta arhiva, personal n-am cunostinta de faptul ca s-ar fi copiat, multiplicat, dar va asigur ca, dupa ce trec aceste zile destul de aglomerate cu proiectele de lege, coduri si legile justitiei, ma voi interesa si voi vedea fizic acea arhiva si voi vedea parametrii in care se pastreaza si se gestioneaza", a declarat Tudorel Toader, intrebat despre informatiile privind copierea arhivei SIPA. Si poate, intr-adevar daca asa este, si din pacate se pare ca s-ar putea ca asa sa fie, acesta poate sa fie unul din cele cateva instrumente care au fost folosite de sistem, binom, trinom si asa mai departe", a completat presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea a sustinut ca va discuta cu colegii sai despre arhiva SIPA, discutie ce va avea ca finalitate niste actiuni, astfel incat aceasta problema sa nu mai existe in Romania.

acum 39 luni (17 May 2017)

UPDATE Judecatorul Cristi Danilet se opune categoric desecretizarii arhivei SIPA, sustinand ca documentele din respectivul serviciu privesc aspecte profesionale si de viata privata a angajatilor din sistemul de justitie, iar dupa inventariere si sortare ar trebui topite. Ani de-a randul magistratii au fost spionati, probabil si controlati ori santajati, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat in perioada 1991-2005 in subordinea ministrului justitiei si care ar fi trebuit sa se ocupe doar de faptele ilegale din mediul penitenciar.

Informatiile care se afla acum in arhiva SIPA depozitata in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si sigilata de o comisie din care am facut parte si eu, privesc aspecte profesionale si de viata privata a angajatilor din sistemul de justitie, inclusiv a magistratilor. Fata de continutul unor documente aflate acolo si la care am avut acces (note informative realizate in urma discutiilor cu diverse persoane, consultarii de dosare judiciare ori filaje realizate de agentii SIPA) consider ca acestea nu trebuie sa devina accesibile publicului!

Elementele adunate de acest serviciu secret in mod nelegal nu trebuie sa devina instrumente de amenintare sau batjocorire a judecatorilor si procurorilor, indiferent ca sunt in functie sau care si-au incetat deja activitatea. Dupa mine, acele documente nu prezinta niciun fel de credibilitate, iar dupa inventarierea lor si separarea de celelalte documente interesand chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajatilor SIPA si informatorilor acestora), ele trebuie imediat topite.

Numai in acest fel se poate pune capat activitatii de control a carierei magistratilor de catre factori politici si servicii secrete din perioada 1997-2004."

Intrebata, miercuri dimineata, despre declaratiile ministrului Justitiei privind desecretizarea arhivei SIPA, Tarcea a spus ca sustine acest ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro