Ministrul Justitiei sustine coborarea pragului electoral. Ce spun specialistii si marile partide de ideea Ralucai Pruna
Regulile pentru cele doua randuri de alegeri din 2016 nu sunt nici pe departe de fi stabilite defintiv si acceptate de toate fortele politice. Sunt de acord, si ca ministru si ca cetatean, ca asa cum stau lucrurile acum este matematic imposibil pentru orice fel de partid mic sau coalitie, s-a vorbit aici de coalitii, sa acceada in viata politica, cel putin in alegerile locale (...) Sunt de acord ca pragul electoral trebuie scazut", a declarat Raluca Pruna, in cadrul unei dezbateri cu reprezentanti ai scoeitatii civile. Proiect PSD: Personalul de specialitate din Autoritatea Electorala Permanenta ar putea beneficia de pensie de serviciu Mai multi deputati social-democrati au depus un proiect de lege prin care personalul de specialitate al Autoritatii Electorale Permanente ar urma sa aiba dreptul la pensie de serviciu, la fel la ca alesii din Parlmentul Romaniei.
Regulile pentru cele doua randuri de alegeri din 2016 nu sunt nici pe departe de fi stabilite defintiv si acceptate de toate fortele politice. In timp ce o parte din partide sunt pentru alegerea primarilor intr-un singur si mentinere actualelor reguli referitoare la pragul electoral, altele vor atat schimbarea formei scrutinului pentru desemnarea edililor, dar si reducerea pragului electoral.
Tema modificarii pragului electoral a fost readusa in atentia publica de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, cea care a precizat faptul ca schimbarea legii partidelor trebuie completata de modificari legislatia electorala care sa asigure un grad de reprezentare mai mare. Sunt de acord, si ca ministru si ca cetatean, ca asa cum stau lucrurile acum este matematic imposibil pentru orice fel de partid mic sau coalitie, s-a vorbit aici de coalitii, sa acceada in viata politica, cel putin in alegerile locale (...) Sunt de acord ca pragul electoral trebuie scazut", a declarat Raluca Pruna, in cadrul unei dezbateri cu reprezentanti ai scoeitatii civile.
In Romania exista, potrivit legii, un prag electoral de 5%, pe care partidele ce urmeaza sa fie reprezentate in Parlament si in consiliile locale si judetene trebuie sa-l atinga. La pragul de 5% se adauga pentru al doilea membru al aliantei 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara, in cazul alegerilor parlamentare, si 2% din voturile valabil exprimate in circumscriptia respectiva,in cazul alegerilor locale. Pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, se adauga in cazul alegerilor parlamentare, cate un singur procent din voturile valabil exprimate pe intreaga tara, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi in timp ce pentru aliantele cu cel putin trei membri care participa la alegerile locale pragul electoral este de 8%. Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, cunoscuta mai mult sub numele de Comisia de la Venetia, care a in 2002 a elaborat un co... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro