Ministrul Finantelor: Legea darii in plata va fi modificata prin ordonanta de urgenta

Potrivit unui exemplu, in cazul unui imobil dobandit in 2008 cu un debit pentru care se face darea in plată de 500.000 de lei (include datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea de 500.000 de lei.

acum 97 luni (28 May 2016)

Legea dării in plată va fi modificată printr-o ordonanță de urgență, care urmărește să lămurească situația impozitelor de plată, la efectuarea transferului imobilului către bancă, a anunțat, sambătă, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu. Legea ar fi trebuit să cuprindă prevederi pentru toate operaţiunile legate de darea in plată, inclusiv pentru tranzacţia de final, să includă un articol care să aducă precizarea cuvenită", a afirmat Dragu, prezentă la targul "Banii Tăi Expo", organizat de Bursa de Valori Bucureşti.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul Legii dării in plată, i-a cerut vineri ministrului de Finanţe să clarifice situaţia impozitării pentru darea in plată, astfel incat cei care renunţă la case să nu plătească impozitul la valoarea debitului restant.

"Am inţeles din discuţiile cu Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF) că este o scăpare, o eroare in lege, pentru că ne-am pus şi noi intrebarea de ce nu precizează legea aşa ceva, de ce a vrut legiuitorul ca aceşti oameni care fac uz de legea dării in plată să plătească şi impozitul pe tranzacţii.

Astfel, ministerul va modifica Legea dării in plată printr-o ordonanţă de urgenţă in ceea ce priveşte impozitul achitat la tranzacţia de dare in plată, cu criterii specifice, care să vizeze doar persoanele care au o singură casă, cea in care şi locuiesc. Principiul nostru este de a ajuta cazurile sociale şi in acest moment lucrăm alături de AURSF la creionarea acestor criterii astfel incat de data aceasta să avem un act legislativ complet", a menţionat Dragu.

Dragu a declarat, luni, că nu este necesară modificarea legislaţiei pentru eliminarea impozitării transferului de proprietate in cadrul Legii dării in plată, deoarece legislaţia actuală este clară, iar parlamentarii au avut la dispoziţie un an pentru a stabili detaliile aplicării noului act normativ.

S... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro