Ministrul Educatiei: "Universitatea din Bucuresti nu m-a contactat in legatura cu plagiatul lui Victor Ponta". Rectorul UB: "Trimitem la Educatie o noua solicitare"

Ministrul Educatiei:

Lucrarea de doctorat a premierului a fost analizata de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, care a decis, in 29 iunie 2012, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa atunci Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. Pe 20 iulie 2012, si Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a hotarat ca Victor Ponta a plagiat, in teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiata, "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri sau prin inversarea unor blocuri de text in raport cu sursele".

acum 99 luni (24 Nov 2015)

Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat ca va trimite si ministrului Adrian Curaj solicitarea, pe care a mai trimis-o la Ministerul Educatiei, prin care se solicita retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, dupa ce Comisia de Etica din UB a stabilit ca fostul premier a plagiat, in teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiata.

La randul sau, seful Comisie de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti, Marian Popescu, a declarat ca dosarul se afla la Ministerul Educatiei inca din septembrie 2012. Ministrul ar trebui sa demita Consiliul National de Etica, care a dat in 2012 verdictul ca Victor Ponta nu a plagiat, ar trebui format un nou consiliu, care sa reanalizeze dosarul".

In decembrie 2014, Universitatea din Bucuresti a transmis Ministerului Educatiei o adresa prin care solicita dispunerea masurilor necesare in vederea retragerii titlului de doctor in drept acordat lui Victor Ponta in 2003, demersul institutiei de invatamant superior fiind urmarea unei notificari facute de premier.

Victor Ponta, care atunci ocupa functia de premier, arata, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca a trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii din Bucuresti in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in 2003. Ponta preciza ca acesta este un gest pe care trebuia sa il faca mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar ca nu a facut acest lucru deoarece s-a considerat de buna-credinta in argumentele sale la momentul aparitiei contestarii si nu a vrut sa amestece planul pur profesional cu cel politic. In 2012, saptamanalul britanic de stiinta "Nature" a publicat in editia online stirea potrivit careia Ponta a fost acuzat de plagiat in legatura cu teza de doctorat. Ponta a respins acuzatiile si a declarat ca este vorba de un joc politic, pe fondul unei dispute intre Guvernul si presedintele Romaniei, pe atunci Traian ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro