Ministrul Educatiei, la Adevarul Live de la 15:00, despre scandalul abecedarelor si reforma in invatamant

Ministrul Educatiei, la Adevarul Live de la 15:00, despre scandalul abecedarelor si reforma in invatamant

Sistemul de educatie este in plin proces de reforma, invatamantul primar mai asteapta inca manuale noi pentru clasa a III-a si a IV-a, dupa care va veni randul invatamantului gimnazial si liceal. Expertii spun de ani de zile ca avem nevoie de o reforma a arhitecturii curriculare, de o mai buna pregatire a profesorilor, de cresterea salariilor cadrelor didactice pentru a-i motiva sa ramana in sistem. Insa, mii de locuri de la profesionala au ramas neocupate anul acesta fiindca societatea are inca o retinere fata de ideea de "absolvent de scoala profesionala". Reformele finlandeze (introducerea scrierii la calculator inca de la clasa I in loc de orele de caligrafie, restructurarea curriculei pentru a introduce interdisciplinaritatea) sunt departe de ceea ce vedem in scoala romaneasca, dar daca nu grabim pasul, riscam sa pierdem enorm nu numai in plan educational, ci in plan social si economic, efectele pregatirii tinerelor generatii urmand sa se vada in societatea romaneasca de peste 10-20 de ani. Teme de discutie: Despre abecedare: La nici o luna dupa ce elevii de clasa I au primit, in sfarsit, Abecedarele, peste 11.000 de copii vor ramane fara acestea, in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti. Adevarul: Intre numarul de copii nascuti in 2008 si numarul de copii inscrisi in clasa pregatitoare este o diferenta in minus de vreo 30.000 de copii. Pe segmentul de varsta 30-34 de ani avem 21% absolventi de studii universitare si tinta nationala este de 27%, in timp ce tinta europeana este de 40%.

acum 96 luni (1 Apr 2015)

Sistemul de educatie este in plin proces de reforma, invatamantul primar mai asteapta inca manuale noi pentru clasa a III-a si a IV-a, dupa care va veni randul invatamantului gimnazial si liceal. Expertii spun de ani de zile ca avem nevoie de o reforma a arhitecturii curriculare, de o mai buna pregatire a profesorilor, de cresterea salariilor cadrelor didactice pentru a-i motiva sa ramana in sistem. Deja sistemul privat devine o concurenta pentru scolile de stat care isi pierd in timp cei mai buni profesori din cauza salariilor foarte mici din sistem.

Intre timp, copiii invata dupa manuale vechi de peste 10 ani, cele mai vechi manuale regasidu-se in invatamantul gimnazial. Efectele sistemului care nu reuseste sa tina pasul cu schimbarile sociale si tehnologice se vad in rezultatele scolare ale copiilor, in ratele scazute de promovare a Bacalaureatului si in ponderea mare de copii care intra la liceu cu medii mai mici de cinci. Insa, mii de locuri de la profesionala au ramas neocupate anul acesta fiindca societatea are inca o retinere fata de ideea de "absolvent de scoala profesionala".

De asemenea, in sistemul universitar ne confruntam cu o scadere drastica a numarului de studenti, ceea ce va avea efecte negative asupra pietei muncii in urmatorii ani. In plus, universitatile nu fac fata cerintelor angajatorilor pentru tineri bine pregatiti si de multe ori, la angajare, diplomele universitare ajung sa-si piarda valoarea si credibilitatea in fata angajatorului, care stie ca va trebui sa-l intruiasca pe tanar de la zero. Reformele finlandeze (introducerea scrierii la calculator inca de la clasa I in loc de orele de caligrafie, restructurarea curriculei pentru a introduce interdisciplinaritatea) sunt departe de ceea ce vedem in scoala romaneasca, dar daca nu grabim pasul, riscam sa pierdem enorm nu numai in plan educational, ci in plan social si economic, efectele pregatirii tinerelor generatii urmand sa se vada ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro