Ministrul Educatiei, despre proiectul Legii educatiei: "Nu este normal sa avem si evaluare nationala, si examen de admitere la liceu"

Ministrul Educatiei, despre proiectul Legii educatiei:

Toate aceste idei sunt lansate in dezbatere si se asteapta opinii si idei de la asociatiile de parinti, de la Consiliul Elevilor, de la asociatiile de studenti, de la sindicate si de la toti cei implicati. Ce prevede proiectul noii legi a educatiei Concurs de admitere la liceu pe baza de merit, clasa pregatitoare trecuta la gradinita cu denumirea "grupa mare pregatitoare", invatamant profesional de doi ani, si retragerea de la ora de Religie prin cerere ca inainte. In plus, articolul de lege privind inscrierea la ora de Religie nu este pus in acord cu decizia Curtii Constitutionale prin care elevii trebuie sa depuna cerere de participare si nu de retragere de la aceasta materie. Concret, la Evaluarea Nationala elevii ar urma sa sustina o proba scrisa la limba si literatura romana, o proba scrisa la limba materna, o proba scrisa transdisciplinara la matematica si stiinte, o proba orala la o limba straina sustinuta in timpul anului, o proba practica de utilizare a calculatorului sustinuta in timpul anului si o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, sustinuta tot in timpul anului.

acum 94 luni (1 Jun 2015)

Este o lege deosebit de importanta si este de astazi in dezbatere publica acel proiect de la care se pleaca", a spus Sorin Cimpeanu, citat de Mediafax.

Ministrul Educatiei a precizat ca in varianta de proiect a Legii educatiei sunt idei lansate in dezbatere, fiind un proiect care are "o oarecare vechime, intrucat este pe agenda Parlamentului, singurul care putea fi luat in discutie si cu bune si cu rele, un proiect ce va putea sa ramana pana la final intr-o proportie de 90, 80, 70, 60, 50, 40 la suta". Sunt foarte multe lucruri care trebuie sa ramana la fel pentru a nu bulversa sistemul de educatie, precum si foarte multe lucruri cerute de sistem cu titlu de schimbare, de imbunatatire. Toate aceste idei sunt lansate in dezbatere si se asteapta opinii si idei de la asociatiile de parinti, de la Consiliul Elevilor, de la asociatiile de studenti, de la sindicate si de la toti cei implicati. Nu este normal sa avem si evaluare nationala la clasa a opta - capacitate, si examen de admitere in liceu.

Intrebat cand estimeaza ca va fi gata proiectul de lege, Cimpeanu a spus ca ar putea fi definitivat pana la sfarsitul acestui an.

Ce prevede proiectul noii legi a educatiei

Concurs de admitere la liceu pe baza de merit, clasa pregatitoare trecuta la gradinita cu denumirea "grupa mare pregatitoare", invatamant profesional de doi ani, si retragerea de la ora de Religie prin cerere ca inainte.

Noua Lege a Educatiei va bulversa si mai tare sistemul, si sub nicio forma nu-l va reforma din temelii asa cum au promis autoritatile, daca proiectul noii legi scos din sertarele Comisiei pentru Invatamant de la Senat nu va fi serios modificat.

Mai exact, acestia sustin ca presedintele Comisiei pentru Invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu, a trimis spre dezbatere un proiect "desenat" in 2009-2010 ca alternativa la Legea Educatiei pe care o avem acum (Legea 1/2011) si ca nu a fost actualizat cu schimbarile din ultimii ani. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro