Ministrul Culturii, despre interventiile la cladirile istorice din Cluj: "Imi exprim ingrijorarea fata de slaba reprezentare a specialistilor in actiunea primariei"

Ministrul Culturii, despre interventiile la cladirile istorice din Cluj:

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, se arata ingrijorat, intr-un dintre postarile sale de pe Facebook, legat de modul in care administratia clujeana efectueaza interventiile la cladirile istorice. Interventiile sunt urmarite de catre un inginer angajat de catre primarie, care nu este atestat de catre ministerul Culturii si de catre arhitectul Directiei Judetene de Cultura.

acum 61 luni (8 Jan 2016)

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, se arata ingrijorat, intr-un dintre postarile sale de pe Facebook, legat de modul in care administratia clujeana efectueaza interventiile la cladirile istorice.

Oficialul mai afirma ca a solicitat Primariei Cluj-Napoca si Directiei Judetene de Cultura rapoarte legate de interventiile facute. In ultimele zile primaria si ISU au organizat o serie de actiuni de inlaturare a unor fragmente din fatadele cladirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informatiilor primite de la Primaria Municipiului Cluj-Napoca si de la Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Cluj actiunea este o interventie de urgenta in categoria celor reversibile pentru care a fost obtinut avizul Directiei. In cadrul ultimei sedintei a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primariei, organism consultativ, a fost prezentata lista de cladiri asupra carora se doreste interventia, iar Comisia si-a prezentat opozitia fata de demers, neprimind o documentatie corespunzatoare. Avizul Directiei a fost unul in regim de urgenta, ceea ce a facut ca actiunea sa nu fie prezentata in Comisia Zonala a Monumentelor Istorice si a avut la baza un raport minimal de expertiza tehnica.

Mentionez ca se intervine atat asupra monumentelor de grupa B (valoare locala) aflate in competenta de avizare a Directiei Judetene, cat si a celor de grupa A (valoare nationala) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii.

Interventiile sunt urmarite de catre un inginer angajat de catre primarie, care nu este atestat de catre ministerul Culturii si de catre arhitectul Directiei Judetene de Cultura.

Imi exprim ingrijorarea fata de faptul de slaba reprezentare a specialistilor din domeniu implicati in actiunea primariei, considerand necesara organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Am solicitat in aceasta dimineata Primariei Munici... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro