Ministrul bulgar al justitiei, Petar Abrasev, despre Romania: "Mamaligari nerusinati"

Ministrul bulgar al justitiei, Petar Abrasev, despre Romania:

Insa nu era nici un secret pentru nimeni ca acest protocol nu ii multumea pe romani si, prin urmare, puteam sa ne asteptam la o surpriza din partea lor"[4].De cealalta parte, la Bucuresti exista sentimentul ca petecul de pamant (Silistra si cei 3 km din jurul sau) obtinut prin forta Protocolului de Sankt Petersburg ajunge "abia ca sa ingropam in el demnitatea tarii"[5]. Si daca da, in baza caror indicatii?"[9] "Daca voi nu potoliti Romania, va trebui sa o apucam pe calea jertfelor eroice" Danev pare mai putin preocupat de chestiunea unor negocieri directe cu guvernul de la Bucuresti.

acum 69 luni (5 Sep 2014)

Spre deosebire de predecesorul sau, Ivan Ghesov, noul premier, Stoian Danev, adopta un ton mai dur. Grecia si Serbia incheie o alianta militara secreta indreptata impotriva pretentiilor bulgaresti in fosta Macedonie otomana, in timp ce, prin canale diplomatice, se fac presiuni asupra Sofiei si Belgradului de a accepta arbitrajul tarului Nicolae al II-lea (conform prevederilor tratatului sarbo-bulgar din 1912). Nu au trecut decat cateva luni de la interminabilele negocieri purtate cu Sofia pentru rectificarea granitei dobrogene. In presa locala, noul premier de la Sofia este subiect de ironii, fiind considerat modelul bulgarului indaratnic si al taranului lipsit de educatie si maniere.

Bulgaria: "diplomatie orientala si nesincera"

"Cand am preluat guvernarea - va declara ulterior Danev - oficial chestiunea romaneasca nu exista, deoarece ii pusesem capat prin protocolul de la Petersburg. Insa nu era nici un secret pentru nimeni ca acest protocol nu ii multumea pe romani si, prin urmare, puteam sa ne asteptam la o surpriza din partea lor"[4].De cealalta parte, la Bucuresti exista sentimentul ca petecul de pamant (Silistra si cei 3 km din jurul sau) obtinut prin forta Protocolului de Sankt Petersburg ajunge "abia ca sa ingropam in el demnitatea tarii"[5]. Ivan Ghesov va recunoaste, ulterior, ca a fost multumit de decizia Marilor Puteri de a da Romaniei doar Silistra, "care a devenit pentru ea simbol al aspiratiei nationale", fara a impune Bulgariei sacrificii mai mari, respectiv de a renunta la orase mai populate, precum Ruse si Varna[7]. Pentru a tine sub control aceasta nemultumire a partii romane, pe fondul inrautatirii relatiilor sarbo-bulgare, in ultimele zile ale mandatului sau, Ghesov il insarcineaza pe seful misiunii diplomatice de la Bucuresti, Gheorghe Kalinkov, sa inceapa negocieri pentru o intelegere cu Romania, fara a-i da insa si instructiunile necesare. Este ceea ce Kalinkov numeste o "diplomatie orientala si nesincera", dupa ce s-a co... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro