Ministrul Apararii ii lustruieste pantofii lui Gabriel Oprea. Mihnea Motoc invoca "fapte de eroism si acte exemplare de curaj"

"Fapte de eroism" ca lacheu al lui Cozma Ministerul Apărării, insă, a omis să citeze integral articolul 64, care arată și care sunt condițiile pentru avansarea "in mod excepțional": "Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii in activitate şi in rezervă care, in executarea misiunilor sau in alte situaţii, săvarşesc fapte de eroism şi acte exemplare de curaj pot fi inaintaţi in gradul următor, in mod excepţional, atat in timp de pace cat şi in timp de război, chiar dacă nu indeplinesc condiţiile prevăzute la art.

acum 42 luni (30 Dec 2016)

Avansarea ilegală a politicianului la gradul de locotenent-colonel in rezervă l-a făcut pe şeful Ministerului Apărării Naţionale (MApN) să se ascundă sub birou.

La inceputul acestei luni, "Romania liberă" a dezvăluit, in exclusivitate, că avansarea lui Gabriel Oprea la gradul de locotenent-colonel in rezervă este nu doar ilegală, ci și penală.

In mod oficial, "Romania liberă" i-a cerut lui Motoc constituirea unei comisii de anchetă care să ducă atat la găsirea documentelor lipsă și ale vinovaților de pierderea acestora, dar care să și constate ilegalitatea avansării. Răspunsul primit de la Ministerul Apărării arată un ministru nu doar slab, ci și laș. In privința documentelor de negăsit, MApN ne-a comunicat următoarele: "In ceea ce priveşte documentul care a stat la baza inaintării in gradul de locotenent-colonel in rezervă, din dispoziția Serviciului Istoric al Armatei, Centrul de studii şi păstrare a arhivelor militare istorice din Piteşti desfășoară in prezent o procedură de cercetare de arhivă, conform prevederilor specifice, pentru identificarea acestui document.".

Răspunsul, insă, este rușinos și nedemn de o structură militarizată NATO, care ar trebui să dețină arhive la zi conținand dosarele tuturor cadrelor militare in activitate și in rezervă.

Apărarea recunoaște: Oprea, avansat "in mod excepțional"

In răspunsul conceput la cererea "Romaniei libere", Ministerul Apărării Naţionale evită să se refere la avansarea prin ordin al secretarului general al ministerului, procedură ilegală. De altfel, statutul cadrelor militare, aprobat prin Legea 80 din 1995, nu prevede nicăieri că secretarul general al MApN poate emite ordine de avansare.

Ministerul, insă, s-a concentrat pe a motiva de ce Gabriel Oprea a fost avansat in doar doi ani de la gradul de maior in rezervă (primit in 1996) la cel de locote-nent-colonel in rezervă (primit in 1998... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro