Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu: Toate pensiile vor fi indexate cu rata inflatiei, nu cu cresterea salariilor

Nu cred ca este normal ca cineva sa aiba o pensie, inclusiv in sistemul de aparare nationala — cu precizarea ca e vorba de magistrati si nu de militarii care lucreaza in fortele terestre, in fortele aeriene sau in marina — deci e vorba de magistrati — de 35.000 de lei pe luna sau 33.000 de lei pe luna sau 30.000 de lei pe luna.

acum 76 luni (3 Aug 2017)

Ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, a declarat miercuri seara, la TVR, ca va fi introdusa "o dispozitie legala prin care toate pensiile sa fie indexate cu rata inflatiei", pentru ca toti pensionarii sa beneficieze de un tratament egal.

"Nu se taie venitul nimanui, deci nu exista o taiere de pensii, asa cum am vazut ca s-a afirmat in anumite zone. Nu cred ca este normal ca cineva sa aiba o pensie, inclusiv in sistemul de aparare nationala — cu precizarea ca e vorba de magistrati si nu de militarii care lucreaza in fortele terestre, in fortele aeriene sau in marina — deci e vorba de magistrati — de 35.000 de lei pe luna sau 33.000 de lei pe luna sau 30.000 de lei pe luna. Faceti o socoteala, intr-un an de zile sunt peste 100.000 de euro.

El a spus ca unii "au profitat" de anumite portite legale prin care si-au majorat veniturile, in ultimele sase luni, inainte de iesirea la pensie, subliniind ca lucrul acesta "nu mai poate continua". Pensie de 110-120% fata de veniturile salariale. Lucrul acesta nu poate continua si nu-i poate stimula pe cei care muncesc si atunci principiul de la care pornim este ca pensia sa nu fie niciodata mai mare decat salariul in plata", a afirmat ministrul Apararii.

In context, el a spus ca are tot respectul pentru militari, precizand ca pensia medie in MApN este "in jurul a 3.000 de lei", urmand ca salariile si pensiile militarilor sa creasca in anii urmatori, dar trebuie eliminate "aberatiile" din sistem. Ne propunem ca salariile sa creasca si, corespunzator pe algoritmul de calcul, si pensiile celor care vor iesi in anii urmatori vor creste corespunzator. Nimeni nu vrea sa genereze situatii dificile in acest sistem tocmai pentru ca apreciem munca, implicarea si devotamentul pe care il au militarii romani. Noi trebuie sa tinem cont, pe de o parte de ceea ce a spus Curtea Constitutionala si principii generale de drept — este teoria drepturilor castigate, dar nu avem cum sa continuam sa mentinem... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro