Ministrul Andreea Pastirnac citeaza Eurostat si afirma ca in 2016 s-au nascut mai multi copii romani in diaspora decat in tara. Eurostat sustine ca nu detine asemenea date

Sunt niste cifre care ne ridica extrem de multe semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care tanara generatie isi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia in Europa, de a lucra si unde se regaseste in acest ciclu si Romania - tara de origine, care este echilibrul exact intre dorinta normala de perfectionare, de continuare a unei cariere atat in Romania cat si in celelelate state membre ale Uniunii Europene", a declarat Andreea Pastirnac, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni.

acum 42 luni (2 May 2017)

Eurostat, oficiul european de statistica, nu poate furniza insa date mai noi de doi ani.

Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, a declarat, marti in cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, ca in anul 2016 s-au nascut mai multi copii romani in diaspora decat in tara, informeaza Mediafax.

"Astazi avem peste 4,4 milioane de cetateni romani in aceste comuntati (din diaspora - n.r.) si anul trecut pentru prima data, conform statisticilor Eurostat, s-au nascut mai multi copii in diaspora decat in Romania. Sunt niste cifre care ne ridica extrem de multe semne de intrebare in ceea ce priveste modul in care tanara generatie isi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia in Europa, de a lucra si unde se regaseste in acest ciclu si Romania - tara de origine, care este echilibrul exact intre dorinta normala de perfectionare, de continuare a unei cariere atat in Romania cat si in celelelate state membre ale Uniunii Europene", a declarat Andreea Pastirnac, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni.

"Marea majoritate nu mai invata astazi limba romana intr-un sistem educational fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, in mare parte, organizat de asociatii si de voluntari. Am lansat o campanie prin care sa dam cat mai multe manuale, suport de studiu al limbii romane electronic - de la tablete pana la manuale digitale - si cred ca e nevoie de o dezbatere larga in ceea ce priveste modul de a ajuta tinerii nascuti in diaspora sa invete limba romana", a adaugat Andreea Pastirnac. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro