Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a sesizat Consiliul Concurentei pentru a analiza scumpirea alimentelor

Consiliul Concurentei a fost sesizat in privinta scumpirilor la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intrucat analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, citat de Agerpres. Acesta sustine ca "a luat la pas" in aceasta perioada mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft, in unele cazuri.

acum 35 luni (17 Nov 2017)

Consiliul Concurentei a fost sesizat in privinta scumpirilor la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intrucat analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, citat de Agerpres.

"Am sesizat Consiliul Concurentei pentru a analiza situatia pe care am gasit-o in piata in aceasta perioada, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la oua, lapte, produse din lapte — si aici vorbim in special de unt, intrucat din analizele pe care le-am facut am constatat ca nu sunt motive obiective care sa determine cresterea de preturi.

Acesta sustine ca "a luat la pas" in aceasta perioada mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft, in unele cazuri. Ne-am dus la producatori ca sa vedem care sunt costurile de productie si daca in costuri au aparut modificari, ca urmare a scumpirii vreunui element ce compune costul de productie si am constatat ca nu exista. De aceea am solicitat Autoritatii de Concurenta sa faca o analiza, pentru a vedea daca nu sunt alte cauze, intrucat Ministerul Agriculturii nu are instrumente si nici prevederi legale pentru a interveni pe piata. De exemplu, carnea de porc a scazut la producatori, iar la raft creste. Oul pleaca de la producator cu 36 de bani si ajunge la raft cu un leu, iar la unt este o situatie similara.

Cresterea tarifelor la energie si carburanti, dar si o depreciere rapida a leului, au insemnat costuri in plus pentru producatori si transportatori si, implicit, preturi mai mari la raft pentru principalele produse alimentare, insa nu o dublare a acestora.

Reprezentantii Uniunii Crescatoril... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro