Ministerul Sanatatii se asigura ca adaosurile maximale din piata farmaceutica nu vor impovara pacientii

Ministerul Sanatatii se asigura ca adaosurile maximale din piata farmaceutica nu vor impovara pacientii

"Prin adoptarea HG 800/2016 de catre Guvernul Romaniei, si prin masurile complementare lansate de Ministerul Sanatatii, asiguram o scadere treptata a preturilor medicamentelor si, de asemenea, disponibilitatea acestora in farmacii si spitale. Prin urmare, mii de medicamente ar ajunge sa aiba in Romania preturi sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca ele sa dispara de pe piata, mai spun reprezentantii producatorilor de medicamente.

acum 43 luni (3 Nov 2016)

"Prin adoptarea HG 800/2016 de catre Guvernul Romaniei, si prin masurile complementare lansate de Ministerul Sanatatii, asiguram o scadere treptata a preturilor medicamentelor si, de asemenea, disponibilitatea acestora in farmacii si spitale. Ca urmare a dialogului continuu cu toti factorii implicati, Ministerul Sanatatii va propune Guvernului o serie de acte normative care sa completeze si sa imbunatateasca reglementarile actuale", arata un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, aspectele pe care Ministerul Sanatatii le are in vedere se refera la cotele actuale maximale de adaos, precum si la cele adoptate prin HG 800/2016, care urmeaza sa fie aplicate de la 1 aprilie 2017.

"Consideram ca aceasta decizie este nefericita, ridicand semne de intrebare si punand in discutie credibilitatea actului normativ, motiv pentru care solicitam abrogarea intregii HG si demararea de discutii constructive, pentru a gasi solutii sa pastram medicamentele ieftine pe piata. In context, mentionez ca forma de adaosuri comerciale pentru distributie si retail cuprinsa in HG-ul publicat in urma cu trei zile restabilea echilibrul din punct de vedere al sustenabilitatii activitatii de distributie si retail, permitand punerea pe piata, in continuare, a medicamentelor ieftine. Din pacate, o revenire la actualele grile de calcul al adaosurilor ne pune in situatia disperata de a avea pierderi suplimentare", a explicat Cristina Pricop, directorul executiv al Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR).

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita Executivului abrogarea imediata a Hotararii de Guvern privind metodologia de calcul al preturilor medicamentelor.

Ceea ce a fost prezentat ca o noua metodologie nu este decat o varianta modificata a vechii metodologii, ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro