Ministerul Educatiei a primit comenzi mai mari decat numarul elevilor din sistem pentru noile manuale scolare

Ministerul Educatiei a primit comenzi mai mari decat numarul elevilor din sistem pentru noile manuale scolare

Desi lista noilor manuale scolare pentru clasele I si a II-a cerute de scolile din tara a fost trimisa Ministerului Educatiei de saptamana trecuta, la final, editurile inca nu au fost chemate sa primeasca efectiv comenzile pentru tiparire. "Vineri am incercat sa trimitem o serie de propuneri legate de noile programe scolare, puse in dezbatere acum aproape doua saptamani, dar ni s-a spus ca a expirat perioada de dezbatere, desi termenul legal firesc e de 30 de zile, oricum era ciudat ca nu au trecut niciun termen limita pentru completarea formularului cu parei. Licitatia a fost contestata inca de la lansare de catre editori si calendarul a fost refacut, iar contestatiile care au fost facute dupa ce au fost anuntati castigatorii (editura Litera cu Siveco si CD Press) au intarziat demersurile de atribuire si elevii nu au mai avut manuale pe banci la inceputul anului scolar.

acum 91 luni (28 Oct 2014)

Desi lista noilor manuale scolare pentru clasele I si a II-a cerute de scolile din tara a fost trimisa Ministerului Educatiei de saptamana trecuta, la final, editurile inca nu au fost chemate sa primeasca efectiv comenzile pentru tiparire.

Motivul: adunate judet cu judet, cifrele indica mii de manuale solicitate in plus fata de numarul fizic al elevilor inscrisi in cele doua clase, inadvertente admise si oficial.

"Este adevarat, sunt date care trebuie calibrate, au aparut mai multe manuale decat numarul de elevi, acum trebuie verificate judetele, inspectoratele sa vada exact de ce au trimis respectivele liste", au explicat pentru adevarul.ro reprezentanti ai Ministerului Educatiei.

Editorii asteapta comenzile

Desi nu au precizat cifre exacte, editorii spun ca e vorba de mii, chiar zeci de mii de manuale comandate in plus, in special la Matematica.

"Am auzit si noi ca ar fi cateva mii in plus, nu stim exact cate Explicatia ar fi fost ca mai e nevoie de manuale pentru biblioteca scolilor.

Claudiu Istrate, reprezentantul Uniunii Editorilor din Romania (UER), spune ca intr-adevar se pot comanda in plus manuale, insa nu la nivel de mii sau zeci de mii.

Acesta a adaugat ca, daca se vor semna contractele la sfarsitul saptamanii, cel mai probail manualele vor fi tiparite incepand de luni si, in functie de tiraj, ar putea ajunge pe banci spre finele lunii viitoare.

Cincinal injumatatit pentru manualele de la clasele a III-a si a IV-a

Cat despre noile manuale pentru clasele urmatoare, a III-a si a IV-a, Istrate a reclamat ca perioada de dezbatere publica a noilor programe scolare a fost injumatatita.

"Vineri am incercat sa trimitem o serie de propuneri legate de noile programe scolare, puse in dezbatere acum aproape doua saptamani, dar ni s-a spus ca a ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro