Ministerul Apararii cumpara fara licitatie rachete antitanc de 130 de milioane de euro

Ministerul Apararii Nationale a decis sa cumpere armament antitanc in valoare de circa 130 de milioane de euro. Contractele dintre MApN si firma EuroSpike din Germania, in valoare totala de 130 de milioane de euro, fara TVA, vor fi insotite de obligatii de offset pentru partea germana, in valoare de 80 la suta din valoarea contractelor.

acum 86 luni (26 Jan 2016)

Ministerul Apararii Nationale a decis sa cumpere armament antitanc in valoare de circa 130 de milioane de euro.

Rachetele sunt identice cu cele aflate in dotarea Armatei Romane inca din anul 2004, adica sunt un model vechi de cel putin 12 ani.

Decizia MApN a fost prezentata in patru anunturi, referitoare la patru contracte distincte, postate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Cel mai scump contract se refera la "Sisteme de rachete antitanc portabile", in valoare de 92,7 milioane de euro (fara TVA). Valoarea totala a celor patru contracte este de circa 130 de milioane de euro (fara TVA).

Absenta licitatiiei, pentu o achizitie de asemenea valoare, este justificata de Departamentul pentru Armamente din MApN prin faptul ca Armata Romana are deja rachete ghidate antitanc de acelasi tip, achizitionate inca din anul 2004.

Din acest motiv, noile rachete "constituie doar o completare a necesarului de munitie", sustine Departamentul pentru Armamente.

Conform contractului de furnizare, sistemele de rachete antitanc portabile vor fi fabricate in Germania in perioada 2016 - 2019.

Cu alte cuvinte, Fortele Terestre ale Romaniei - cele care au in dotate vehicule MLI - vor primi, in anul 2019, rachete antitanc identice cu cele livrate in 2004, adica un model vechi de cel putin 15 ani.

Potrivit unor informatii disponibile pe Internet, rachetele antitanc Spike au fost concepute de firma Rafael din Israel, care detine 20 la suta din actiunile firmei germane EuroSpike.

Contractele dintre MApN si firma EuroSpike din Germania, in valoare totala de 130 de milioane de euro, fara TVA, vor fi insotite de obligatii de offset pentru partea germana, in valoare de 80 la suta din valoarea contractelor.

Modul de indeplinire concreta a acestor obligatii va fi decis in urma unor negocieri care se vor purta intre firma germana si Oficiul de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala (OCATS)... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro