Ministerul Agriculturii a inceput sa verifice daca pietarii respecta noile reglementari privind etichetele. Caror reguli trebuie sa se supuna acestia

Ministerul Agriculturii a inceput sa verifice daca pietarii respecta noile reglementari privind etichetele. Caror reguli trebuie sa se supuna acestia

"Avand in vedere cresterea volumului de legume si fructe proaspete, de provenienta autohtona, ce se vor comercializa in perioada urmatoare, se impun actiuni de control privind verificarea modului de respectare a legislatiei specifice din domeniul comercializarii legumelor si fructelor proaspete, in principal in pietele agroalimentare en-detail si pietele en-gros", transmite MADR. Fermierii trebuie sa afiseze in fata produselor o eticheta care va fi "un material scris, imprimat, inscris la vedere, in mod vizibil, lizibil si usor de inteles, cu scopul de a oferi cumparatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor din punct de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare".

acum 38 luni (11 Apr 2018)

"Avand in vedere cresterea volumului de legume si fructe proaspete, de provenienta autohtona, ce se vor comercializa in perioada urmatoare, se impun actiuni de control privind verificarea modului de respectare a legislatiei specifice din domeniul comercializarii legumelor si fructelor proaspete, in principal in pietele agroalimentare en-detail si pietele en-gros", transmite MADR.

Institutia arata ca a inceput verificarile in luna martie, actiunile vizand pana in prezent un numar de 184 piete agroalimentare din Bucuresti si din tara, dintr-un total de aproximativ 260 piete agroalimentare existente la nivelul intregii tari.

Printre principalele obiective urmarite de inspectorii MADR se regaseste asigurarea in piete a spatiilor distincte de minim 40% pentru producatorii agricoli, marcate si semnalizate vizibil.

Mai mult, ei verifica si existenta documentelor care sa ateste provenienta legumelor si fructelor supuse comercializarii dupa caz, file din carnetul de comercializare, facturi fiscale pentru produsele provenite din import sau comert intracomunitar, in cazul agentilor economici persoane juridice.

Actiunile inspectorilor MADR au avut intr-o prima etapa un caracter preventiv, tinand seama si de prevederile Legii prevenirii nr.270/2018, dar in situatia cand au fost constatate abateri repetate de la prevederile legislative, au fost dispuse masuri ferme si termene de remediere.

Fermierii trebuie sa afiseze in fata produselor o eticheta care va fi "un material scris, imprimat, inscris la vedere, in mod vizibil, lizibil si usor de inteles, cu scopul de a oferi cumparatorilor informatiile necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, astfel incat sa permita acestora sa aleaga acel produs care corespunde exigentelor din punct de vedere al nevoilor si posibilitatilor lor financiare".

Pe langa eticheta de produs, producatorii agri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro