Mineralul din Maramures care concureaza la aspect cu diamantul

Mineralul din Maramures care concureaza la aspect cu diamantul

Diamantul de Maramures este denumirea unei varietati de cuart de origine sedimentara, din clasa silicatilor, acesta fiind din subclasa tectosilicatilor. Totusi, mentioneaza directorul Muzeului de Mineralogie, exista o conditie pe care trebuie sa o indeplineasca un mineral de cuart, pentru a putea fi denumit "diamant de Maramures", si anume aceea de a avea terminatii piramidale in ambele capete.

acum 29 luni (2 Jan 2018)

Diamantul de Maramures este denumirea unei varietati de cuart de origine sedimentara, din clasa silicatilor, acesta fiind din subclasa tectosilicatilor. Directorul Muzeului de Mineralogie, conferentiar universitar doctor inginer Ioan Denut, explica de ce este asemanat cu diamantul acest cuart.

"Diamantul de Maramures este o denumire care a fost atribuita unui cuart transparent, cu forme bipiramidale.

Ioan Denut mai arata ca "diamantul de Maramures" a fost descris pentru prima oara sub aceasta denumire in formatiunile geologice sedimentare din Bocicoi, din Maramures, denumirea fiind, ulterior, extinsa si la alte tipuri de cuart, formate diferit. Deci, oficial, este acela de natura sedimentara, insa denumirea a fost extinsa ulterior si pentru ceea ce inseamna cuart de natura hidrotermala, ca si geneza", mai explica el.

Totusi, mentioneaza directorul Muzeului de Mineralogie, exista o conditie pe care trebuie sa o indeplineasca un mineral de cuart, pentru a putea fi denumit "diamant de Maramures", si anume aceea de a avea terminatii piramidale in ambele capete. "Vorbim de forma aceea de cuart cu terminatii piramidale in ambele capete ale asa-numitului habitus columnar, pe care il prezinta", mai explica Ioan Denut.

Mineralul, folosit ca si piatra semipretioasa

Cuartul care a imprumutat aspectul si denumirea unei pietre pretioase este folosit ca si piatra semipretioasa, fiind utilizat la realizarea bijuteriilor. "Nisipul cuartos, spre exemplu, foarte bogat in cuart, este materia prima pentru obtinerea sticlei, dar mai are utilizari in electrotehica, electronica, in confectionarea de materiale care se folosesc la slefuit etc", mai spune el.

Diamantul de Maramures este destul de greu de gasit, aflandu-se in doar cateva zone, pe care putini sunt cei care le cunosc. In literatura de specialitate, inca de acum 200 de ani s-a vorbit desp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro