Militarul care recreeaza Romania in miniatura: case traditionale pe care le poti tine in palma

Militarul care recreeaza Romania in miniatura: case traditionale pe care le poti tine in palma

De lemn isi face rost de la magazinele de bricolaj si de la vecini. Sufrageria lor e plina de casute de tot felul, de picturi realizate de militar, de o macheta ce imita formele de relief si are beculete si seamana cu dioramele impatimitilor de trenulete. Mai puteti citi: Carturarul maghiar care a condus Transilvania, iubit de romani si de unguri: "Cautati mereu acei tineri care stiu sa respecte la toti valorile" Prima personalitate pe care o vom prezenta cu ajutorul istoricului clujean Varga Attila, avid cercetator al francmasoneriei din Transilvania si Banat, este Miko Imre (n. Ideea sa se numeste "Proiect 365 Romania" si timp de 365 de zile, impartite "frateste", cum zice el, in doi ani, va vizita cu trenul, autobuzul sau pe jos 365 de destinatii din tara care sunt prea putin stiute.

acum 87 luni (13 Nov 2016)

Spune asta din bucataria lui luminoasa, pe care o transforma in atelier ori de cate ori e inspirat. Si nu, nu i se supara nevasta ca pe masa de bucatarie sta un morman de lemne. "Acolo se face mult rumegus", ne explica Tudor (32 de ani), militar de profesie, desi n-ai zice luandu-te dupa privirea visatoare si dupa blandetea vocii.

Casutele sale sunt o oglinda in miniatura a locuintelor din zona Transilvaniei, iar la unele se simte o usoara influenta din alte regiuni istorice. Impreuna se relaxeaza creand obiecte de artizanat si tot impreuna le vand la targuri prin Cluj, Turda, Sibiu, Hunedoara. Iar asta de mai bine de sase ani.

O casa ridicata in doar o zi

"Cand imi vine o idee, ma duc si-mi pregatesc materialul. Mi-am facut un fel de ghilotina mica si cu ea pot sa tai lemnul", povesteste Tudor.

De lemn isi face rost de la magazinele de bricolaj si de la vecini. Ultimul se vede tare frumos dupa ce e dat cu bait si se creeaza impresia de vechi, care poate fi accentuata daca suprafetele casutelor sunt date cu smirghel. O minunatie din lemn are vreo 12 centimentri lungime si ii ia cam o zi sa o finiseze. Si o da cu sume de la 30 de lei in sus, in functie de dimensiuni. Zeci de bucatele de lemn, taiate la aceeasi marime si lipite cu multa rabdare. Tudor taie materialele, gandeste cum ar trebui puse, face o schita si apoi le preia Cathy (29 de ani), sotia lui. "In plus, casutele pot avea si o smecherie: cand ridici acoperisul, descoperi o cutie de bijuterii", explica Tudor. Sufrageria lor e plina de casute de tot felul, de picturi realizate de militar, de o macheta ce imita formele de relief si are beculete si seamana cu dioramele impatimitilor de trenulete. Iar la geam sta cuminte un castel fantastic de vreo jumatate de metru, unde se imbina mai multe stiluri arhitecturale: gotic, venetian si Tudor.

Case traditionale Facebook/Art of Schimbinschi

"Bisericile ortodoxe iti mananca rabdarea"

Un p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro