Miliardari, spioni si petrolisti: cum arata conducerea Rosneft, care se extinde cu un trader si un reprezentant al Qatarului
Incepand de astazi, acestora li s-a alaturat directorul general al traderului de marfuri Glencore, Ivan Glasenberg, si Faisal Alsuwaidi, care a supervizat transformarea Qatarului intr-un producator major de gaze, inainte de a deveni presedinte pentru cercetare si dezvoltare la Qatar Foundation. In schimbul participarii la investitia de 11 miliarde de dolari, Qatarul intra in "clubul petrolier" condus de directorul general al Rosneft, Igor Secin, si isi consolideaza astfel alianta cu Kremlinul, in timp ce Arabia Saudita si alte state aliate din Orientul Mijlociu au rupt relatiile diplomatice si economice cu emiratul vecin.
Actualii directori ai Rosneft, care produce mai mult petrol decat oricare alta companie tranzactionata public, sunt deja versati in intrigi politice si practici de afaceri. Acestia includ de la veterani ai unor grupuri petroliere ca BP, Exxon Mobil si pana la combatanti ai Razboiului Rece, cum este fostul agent Stasi Mattias Warnig si Igor Sechin, un vechi aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza agentia Bloomberg, citata de news.ro.
Incepand de astazi, acestora li s-a alaturat directorul general al traderului de marfuri Glencore, Ivan Glasenberg, si Faisal Alsuwaidi, care a supervizat transformarea Qatarului intr-un producator major de gaze, inainte de a deveni presedinte pentru cercetare si dezvoltare la Qatar Foundation.
Includerea noilor directori are loc dupa achizitia unei participatii de aproape 20% la Rosneft de catre Glencore si fondul suveran din Qatar, anul trecut.
In schimbul participarii la investitia de 11 miliarde de dolari, Qatarul intra in "clubul petrolier" condus de directorul general al Rosneft, Igor Secin, si isi consolideaza astfel alianta cu Kremlinul, in timp ce Arabia Saudita si alte state aliate din Orientul Mijlociu au rupt relatiile diplomatice si economice cu emiratul vecin.
Rosneft este prima achizitie mare facuta de Glencore dupa criza prin care a trecut compania de trading in 2015, cand actiunile sale s-au prabusit din cauza ingrijorarii investitorilor ca nu isi va putea plati datoriile.
Schimbarile din board-ul Rosneft nu vor modifica, insa, modul in care este guvernat grupul, deciziile majore urmand sa fie luate in continuare la Kremlin, care detine o participatie de control, apreciaza Vladimir Milov, un politician din opozitie care a fost ministru adjunct al Energiei.
Totusi, noii directori vor aduce noi oportunitati de afaceri, este de parere un analist al Otkritie Capital, Artio... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro