Mii de refugiati se intorc in Irak, dezamagiti de viata din Finlanda

Mii de refugiati se intorc in Irak, dezamagiti de viata din Finlanda

Desi nu a primit la fel de multi refugiati ca Germania si Suedia, Finlanda a inregistrat o crestere a numarului solicitantilor de azil de aproape zece ori, de la 3.600 in 2014, la 32.500 in 2015. "Unii spun ca asteptarile le-au fost inselate de conditiile de viata si procesarea lenta a cererilor de azil", a declarat Tobias van Treeck, responsabil de program in cadrul Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM).

acum 78 luni (12 Feb 2016)

Desi nu a primit la fel de multi refugiati ca Germania si Suedia, Finlanda a inregistrat o crestere a numarului solicitantilor de azil de aproape zece ori, de la 3.600 in 2014, la 32.500 in 2015. Aproape doua treimi dintre solicitantii de azil de anul trecut erau irakieni tineri, dar multi dintre ei s-au razgandit intre timp, asa ca Finlanda va incepe sa organizeze zboruri catre Bagdad de saptamana viitoare pentru a-i transporta acasa.

Oficialii finlandezi sustin ca in jur de 4.100 de oameni au renuntat pana acum la solicitarile lor de azil si au estimat ca numarul lor ar putea ajunge la 5.000 in urmatoarele luni.

Majoritatea irakienilor care au decis sa plece din Finlanda le-au spus oficialilor din cadrul serviciilor de migratie ca vor sa se intoarca la familiile lor, dar unii si-au exprimat dezamagirea fata de viata din tara nordica.

"Unii spun ca asteptarile le-au fost inselate de conditiile de viata si procesarea lenta a cererilor de azil", a declarat Tobias van Treeck, responsabil de program in cadrul Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM). Numai 22 dintre 877 de sirieni si 35 din 5.214 afgani care au solicitat azil in Finlanda au cerut sa se intoarca in tara lor de origine.

Impreuna cu celelalte state nordice, Finlanda a inasprit recent politicile privind migratia, solicitand de exemplu ca solicitantii de azil majori sa presteze anumite munci neplatite.

Ostilitatea fata de migranti a crescut si ea in Finlanda, o tara cu putina experienta in materie de migratie de masa si care se confrunta acum cu probleme economice. Toti solicitantii de azil sunt informati despre optiunile pentru repatriere voluntara si despre asistenta financiara disponibila", a spus Paivi Nerg, un oficial de rang inalt din Ministerul de Interne.

Anul trecut Guvernul finlandez si OIM au furnizat ajutor financiar pentru 631 de solicitanti de azil care au decis sa revina in tara de provenien... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro