Mii de oameni la slujba de Inviere din centrul Clujului. Oaspeti regali la ceremonia de la Catedrala Mitropolitana

Mii de oameni la slujba de Inviere din centrul Clujului. Oaspeti regali la ceremonia de la Catedrala Mitropolitana

Piata Avram Iancu din Cluj a fost plina de oameni la slujba de Inviere oficiata de Mitropolitul Clujului la miezul noptii. Anul acesta, fiind unul omagial al iconarilor si pictorilor bisericesti, precizam ce a hotarat Sinodul VII ecumenic referitor la icoane: "Este permis si chiar util si bineplacut lui Dumnezeu a face icoane religioase si a le venera; Iar dupa ce a cazut prada acestei caracatite imaginative, nevoia lui de a-si astampara setea de reprezentari indecente, din carti si reviste, desene si fotografii, de la televiziune si de pe internet, de pe strada si de la discoteca, devine tot mai imperioasa. Folosindu-ne de cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur, va uram sa va bucurati "de acest praznic frumos si luminat", sa petreceti sarbatorile cu liniste deplina, si-L rugam pe Dumnezeu sa dea pace si armonie in intreaga lume.

acum 70 luni (16 Apr 2017)

Piata Avram Iancu din Cluj a fost plina de oameni la slujba de Inviere oficiata de Mitropolitul Clujului la miezul noptii.

Potrivit sursei citate, fetele regale participa duminica, 16 aprilie, la liturghia oficiata in Catedrala Greco-Catolica Schimbarea la Fata de Florentin Crihalmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

Imagini de la Inviere FOTO Facebook/Vakar Istvan

In predica de la Inviere, mitropolitul a vorbit despre imagine, tema pastoralei din acest an.

Pasaje din pastorala:

"Omul vremurilor noastre a devenit dependent de imagine.

In acelasi timp calculatorul, cu intrebuintarile lui folositoare sau mai putin folositoare, i-a devenit tovaras de toata ziua. Navigarea pe internet il captiveaza in asa masura ca nu mai are timp nici de comuniune cu cei din casa, nici de lectura, nici de sport, nici de plimbari in aer liber. Si ca sa-l poata avea peste tot apeleaza la un laptop sau la o tableta.

Mai nou telefoanele mobile performante, care au si internet, ii ofera omului imagini, si-l vezi butonand peste tot: pe strada, in masina, la masa, sau in alte multe imprejurari. Si chiar daca este in compania cuiva, el, de fapt, petrece intr-o lume virtuala care-l subjuga.

Iubiti frati si surori,

Imaginea buna, in sensul absolut al cuvantului este icoana. "Icoana este Imparatia lui Dumnezeu deschisa lumii, si lumea indreptata spre Imparatia lui Dumnezeu". Eu sunt Cel dintai si Cel de pe urma, si cel ce sunt viu. Am fost mort, si, iata, sunt viu in vecii vecilor, si am cheile mortii si ale iadului" (Apocalipsa 1, 17-18).

Anul acesta, fiind unul omagial al iconarilor si pictorilor bisericesti, precizam ce a hotarat Sinodul VII ecumenic referitor la icoane: "Este permis si chiar util si bineplacut lui Dumnezeu a face icoane religioase si a le vener... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro