Mii de imigranti au ajuns in Germania. Alte mii se pregatesc in Lesbos

Doamna Merkel a tinut sa sublinieze ca "politica in vigoare in Europa cu privire la azil nu functioneaza", o referire la Acordul sau Reglementarea de la Dublin, potrivit careia un solicitant de azil in Uniunea Europeana trebuie sa se inregistreze in prima tara UE unde soseste, cu tot ceea ce inseamna acest lucru din punctul de vedere al amprentelor etc., si ca daca traverseaza ilegal granita intr-o alta tara UE, atunci este returnat automat in tara in care a fost inregistrat.

acum 59 luni (6 Sep 2015)

Valul este insa departe de a se fi oprit, alte mii sosind din Turcia in insula greaca Lesbos, de unde se pregatesc sa ia drumul prin Balcani catre Europa de Vest.

Angela Merkel a amenintat cu proceduri judiciare statele membre UE care incalca acordurile cu privire la refugiati, intr-o conferinta de presa tinuta la Essen, un oras in care nu se intampla niciodata nimic, dar care are o concentratie neobisnuita de organizatii media. Doamna Merkel a tinut sa sublinieze ca "politica in vigoare in Europa cu privire la azil nu functioneaza", o referire la Acordul sau Reglementarea de la Dublin, potrivit careia un solicitant de azil in Uniunea Europeana trebuie sa se inregistreze in prima tara UE unde soseste, cu tot ceea ce inseamna acest lucru din punctul de vedere al amprentelor etc., si ca daca traverseaza ilegal granita intr-o alta tara UE, atunci este returnat automat in tara in care a fost inregistrat.

Fostul presedinte roman Traian Basescu a avertizat in acest week-end, de la Mamaia, ca exista doua institutii europene care s-au prabusit, Acordul de la Dublin si spatiul Schengen.

Joi, Merkel si presedintele francez, Fran├žois Hollande, au convenit asupra obligativitatii statelor membre de a imparti povara valului de imigranti, si, daca luam in considerare refuzul unor state de a primi cote de imigranti, atunci mesajul german este corect.

Viktor Orban a reactionat extrem de dur si a iesit cu o declaratie publica in care a afirmat ca, in fond, dat fiind ca imigrantii vor sa ajunga in Germania, este problema Germaniei, nu a Ungariei, apoi a deschis gara Keleti si a oferit in jur de 100 de autocare pentru refugiatii care vroiau sa treaca prin Austria, spre Germania. Merkel l-a sunat pe Orban pentru a sublinia ca a fost un caz de urgenta, care nu se poate intampla decat o singura data, iar un consilier al premierului ungar a evocat chiar posibilitatea ca toate persoanele care mai sosesc in Ungaria sa nu mai fie tratate drept refugiati ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro