Mii de bolnavi de cancer traiesc un cosmar, fara medic de un an. "A murit cu speranta ca se va redeschide sectia"
Dupa inchiderea Sectiei de Oncologie a spitalului din Vaslui, bolnavii au fost preluati de Institutul Regional de Oncologie de la Iasi. Pentru ceilalti pacienti care primesc tratament in ambulatoriu, prescrierea tratamentului si a retetelor este asigurata de medicul din Policlinica, angajat cu jumatate de norma, care, din pacate nu poate asigura activitatea medicala si in cadrul spitalului pentru ca are o problema de sanatate grava", declara Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. Asemenea tutoror bolnavilor care primesc diagnosticul de cancer, au urmat ani grei de lupta, dar viata i s-a schimbat radical dupa inchiderea Sectiei de Oncologie de la Vaslui.
Sectia Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui a fost inchisa pe 18 ianuarie 2016, atunci cand medicul Cristina Parau, singurul oncolog al spitalului, si-a anuntat demisia alegand sa lucreze in sistemul privat.
De atunci bolnavii de cancer din judetul Vaslui, aflati in faze grave ale bolii, care au nevoie de tratament cu citostatice sunt obligati sa indure nu doar povara bolii, ci si naveta chinuitoare pana la Iasi. Dupa inchiderea Sectiei de Oncologie a spitalului din Vaslui, bolnavii au fost preluati de Institutul Regional de Oncologie de la Iasi. Solutie de criza care, insa, se mentine si in prezent pentru ca niciun medic oncolog nu a acceptat sa lucreze la Vaslui.
Initial bolnavilor li s-a asigurat naveta cu un microbuz pus la dispozitie de spital. Se trezesc cu noaptea in cap pentru a ajunge la Vaslui, de unde pleaca spre Iasi, de unde, dupa efectuarea perfuziei cu citostatice, se reintorc seara acasa, sleiti de puteri. Eu sunt un CNP, nu sunt o forma de viata, nu sunt o persoana care sa existe in proiectele celor din sanatate", afirma, mahnit, Constantin Popa, unul bolnav de cancer navetisti.
Posturi scoase la concurs, niciun candidat
Pe parcursul anului 2016, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, a scos la concurs, in mai multe randuri, posturi de medic la Oncologie, insa nimeni nu s-a prezentat la concurs. Au fost ofertati inclusiv medici oncologi din Republica Moldova, insa procedura greoaie privind echivalarea studiilor si diferentele de specialitate dintre cele doua tari, au facut ca nici oncologii din Basarabia sa nu vina la Vaslui.
In judetul Vaslui sunt peste 7.000 de bolnavi de cancer, iar lunar peste 300 ajungeau la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui pentru tratament cu citostatice. Pentru ceilalti pacienti care primesc tratament in ambulatoriu, prescrierea tratamentului si a retetelor este asigurata de medi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro