Mihai Lucan, seful Institutului de Transplant Renal Cluj, despre spaga, operatii si Arsinel: "Daca ar fi i-as face din nou transplant lui Arsinel"

Mihai Lucan, seful Institutului de Transplant Renal Cluj, despre spaga, operatii si Arsinel:

Tot numeroase sunt si distinctiile, premiile si titlurile care atarna in CV-ul sau: primul transplant combinat de rinichi-pancreas din Romania (iulie 2004), primul transplant renal din Europa la copii, de la un donator de 2 ani la un primitor de aceeasi varsta, dar si, in premiera mondiala, prima recoltare renala laparoscopica asistata robotic, in sistem de telemedicina (mai 2003). Chiar in prima sedinta de catedra de aici, s-a ridicat un coleg cam de varsta mea - nu era mare lucru de capul lui - si zice: "E cea mai neagra zi din viata mea ca ati venit aici!". De ce doctorul care depune asa-zisul juramant al lui Hipocrate trebuie sa moara de foame si sa umble cu chilotii rupti in cur si astia toti sa se imbogateasca prin jur, facand in acelasi timp bine bolnavului? Ne dam noi mari si rotunzi cu premiere, dar n-am face nimic fara donatori, iar gestul in care o familie e de acord, in contextul in care toti sunt ravasiti, ca ruda lor - fratele, tatal sau mama - sa doneze e un gest de o profunzime si de o putere extraordinara. A inceput sa organizeze sesiuni stiintifice, "ca sa vada oamenii ca se intampla altceva la Cluj", si sa caute ajutorul de care avea nevoie ca sa puna pe picioare acel centru de transplant pe care-l dorea. Se mandreste cu faptul ca nu a renuntat niciodata in momentele de cumpana, desi i s-au pus bete in roate: medici i-au adus acuzatii ca ar fi omorat pacienti ca sa le recolteze organe, iar profesorul Eugen Proca din Bucuresti, sub obladuirea caruia s-a format, le-a scris doctorilor clujeni ca Lucan nu e pregatit sa faca transplant si sa nu-l lase sa transplanteze, deoarece ar crea prejudicii centrului universitar clujean.

acum 91 luni (25 Apr 2015)

Acum, dupa un sfert de veac, medicul conduce Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca si a facut mii de transplanturi. Si-a construit o imagine asa cum s-a priceput mai bine: a creat primul program modern de transplant renal (din 1992), a organizat conferinte internationale, l-a vizitat pe papa, are poze cu presedinti ai Romaniei in biroul sau, dar si icoane cu Iisus.

Tot numeroase sunt si distinctiile, premiile si titlurile care atarna in CV-ul sau: primul transplant combinat de rinichi-pancreas din Romania (iulie 2004), primul transplant renal din Europa la copii, de la un donator de 2 ani la un primitor de aceeasi varsta, dar si, in premiera mondiala, prima recoltare renala laparoscopica asistata robotic, in sistem de telemedicina (mai 2003).

Mihai Lucan a fost medicul care i-a facut transplant de rinichi lui Alexandru Arsinel, in 2013, la Cluj-Napoca. Acest gest a declansat un scandal national, fiindca actorul nu se afla pe lunga lista de asteptare, unde altii - a spus atunci opinia publica - ar fi meritat rinichiul salvator.

"Weekend Adevarul": Ati facut mii de operatii. Care sunt acelea pe care nu ati crezut ca le veti duce la capat? Pentru mine nu exista "nu pot". Nu pot sa intru in operatii avand in cap cuvintele "nu pot". Inainte de a intra in operatie, citesc de fiecare data si ma uit la colegii astia mai tineri ca nu se uita in carte niciodata. Nu, e ca un razboi, in care trebuie sa stii unde sunt factorii care te ajuta pe tine si unde sunt dusmanii tai! Trebuie sa te pregatesti de fiecare data dinainte. Ca sa pot sa fac transplantare, mi-am pus in cap ca trebuie sa plec in alta parte. Eugen Proca, decedat in 2004, fondatorul Societatii Romane de Urologie, fost ministru al Sanatatii in perioada 1978-1985). M-am dus in alta parte, in vest, unde sunt oameni mai educati, mai deschisi, unde valorile sunt valori, unde sa pot fi integrat mai repede. Si de aceea, am plecat la Cluj. A venit rectorul de at... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro