Mihai Gotiu: "Frumoasele prietenii" ale lui Tender cu sefii SRI si SIE

Mihai Gotiu:

Astfel, e de la sine inteles gradul de neincredere cu care a fost primita dezvaluirea fostului sef DIICOT, Alina Bica, legata de presiunile pe care le-ar fi facut prim-adjunctul directorului SRI, Florin Coldea, pentru a-l scapa de puscarie pe Ovidiu Tender din motive de "securitate nationala". Este vorba de infiintarea unor filiere de traficanti de droguri in diferite tari ale lumii, nu atat pentru profitul financiar direct al unor astfel de activitati (desi nici acesta nu poate fi neglijat), cat, mai ales, ca parte a unei strategii de lupta cu "dusmanul" (tarile si societatile de tip capitalist) chiar pe teritoriul acestora (prin "subminarea lor din interior"). Intr-o interpelare din acelasi an, senatorul liberal Ken Alfred confirma scenariul descris de Ioan Mihai Pacepa: "In afara de ingrozitoarea povara si cruzime pe care Ceausescu a impus-o propriului sau popor timp de un sfert de secol, guvernul sau a exportat, continuu, in democratiile vestice, terorismul, asasinatul si drogurile (...) Cea mai mare a acestei activitati criminale a fost organizata eficient si brutal de serviciul roman de spionaj, Departamentul de Informatii Externe (DIE)". Sa fi fost doar o intalnire intamplatoare intre aventurierul provenit din retelele de traficanti de droguri din Australia "lansate" de fosta Securitate si fiul unui afacerist din Canada care stia despre resursele minerale ale Romaniei de la Ceausescu si apropiatii lui?

acum 68 luni (10 Mar 2015)

>

Atentie insa: Tender este membru intr-un grup de afaceri/interese constituit la jumatatea anilor 90, din care mai fac parte numeroase persoane care au avut cele mai diverse legaturi cu fosta Securitate. Mai mult, fostul director SRI Radu Timofte apela la Tender pentru a obtine favoruri de la fostul sef al SIE Ioan Talpes, fapte recunoscute intr-o ancheta DNA, care arata cat de apropiat era afaceristul de ambii fosti sefi de servicii secrete.

Coldea a fost numit de Traian Basescu adjunct al SRI in timpul sefiei lui Radu Timofte si si-a pastrat functia sub George Maior, cel din urma apropiat si el al afacerilor initiate de Ovidiu Tender. Situatia este cu atat mai interesanta cu cat Coldea era considerat om de incredere al lui Basescu, iar acum este atacat de Alina Bica, dupa ce l-a atacat si Elena Udrea, ambele, la randul lor extrem de apropiate de fostul presedinte.

***

Declaratiile facute in timpul anchetelor DNA de catre principalii suspecti in cazurile majore de coruptie sunt privite, pe buna dreptate, cu o anumita doza de suspiciune. Astfel, e de la sine inteles gradul de neincredere cu care a fost primita dezvaluirea fostului sef DIICOT, Alina Bica, legata de presiunile pe care le-ar fi facut prim-adjunctul directorului SRI, Florin Coldea, pentru a-l scapa de puscarie pe Ovidiu Tender din motive de "securitate nationala". Doar ca marturia Alinei Bica nu e o noutate, ci o confirmare a faptului ca Tender si grupul din care face parte a beneficiat de protectia serviciilor in ultimele decenii. Iar povestea acestui grup a inceput inca in prima parte a anilor 80, cu fapte aparent fara nicio legatura: 1) ca din motive umanitare, Australia si-a relaxat politicile de emigratie fata de romani, 2) invitarea de catre Ceausescu a unui afacerist canadian in Romania. O poveste care a inceput in Australia, in anii 80

Controversat sef in Securitatea comunista (in cadrul DIE), azilant in SUA dupa 1978, Ioan Mihai Pacepa rel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro