Mihai Gotiu, editor "Romania Curata": Cum "a lucrat" Victor Ponta pentru Gabriel Resources

Mihai Gotiu, editor

In acelasi timp insa, in loc sa lucreze la evaluarea proiectului depus de RMGC, reprezentantii autoritatilor romane au "lucrat" in ultimul an si jumatate mai mult la acoperirea problemelor proiectului RMGC: cele mai scandaloase situatii fiind cele legate de demersurile privind scoaterea Rosiei Montane (in integralitatea ei) de pe lista Monumentelor Istorice, respectiv presiunile de la Institutul Geologic Roman (IGR), cu schimbari de directori, amenintari fizice si psihice asupra membrilor Consiliului Stiintific pentru a emite un act, care sa tina locul studiilor geologice in privinta carora exista acuzatii de falsificare. Procent care, in fine, ar mai putea creste oleaca daca Romania ar ajunge sa fie reprezentata in acest arbitraj de firma de avocatura a mamei lui Sova, de Tuca, Zbarcea si asociatii, ori altii asemenea, care au avut parte pana acum de cate o feliuta din tortul de 550 de milioane de dolari "investiti" de Gabriel Resources in proiect.

acum 64 luni (22 Jul 2015)

>

"Prin actiunile si inactiunile ei, Romania a blocat si a impiedicat implementarea proiectului, fara procedurile necesare si fara compensatii, privand efectiv Gabriel de intreaga valoare a investitiilor. Romania a supus astfel Gabriel si investitiile sale unui tratament care incalca obligatiile prevazute in tratatele bilaterale pentru investitii, provocand pierderi semnificative companiei", se arata in comunicatul companiei Gabriel Resources in care se anunta deschiderea procedurii de arbitraj international.

Ca, in continuare, compania se bazeaza mai degraba pe faptul ca autoritatile romane vor ceda santajului decat pe arbitraj, reiese foarte clar din acelasi comunicat, care il citeaza pe Jonathan Henry, directorul general al Gabriel Resources: "Compania crede in continuare ca este in interesul tuturor actionarilor in acest proiect, in special al statului roman, daca s-ar autoriza si dezvolta acest proiect iar Gabriel este in continuare dispus sa discute cu Presedintele Romaniei si Guvernul pentru a atinge acest obiectiv". Am aratat si cu alte ocazii argumentele: intreaga operatiune (de la prima licitatie, infiintarea subsidiarei din Romania - RMGC -, instrainarea resurselor, cotarea la bursa, indeplinirea procedurilor si obtinerea avizelor necesare, dobandirea licentei etc.) se bazeaza pe un sir absolut incredibil de abuzuri si ilegalitati, recunoscute de-a lungul vremii inclusiv de o parte a celor implicati direct. Mai mult, proiectul in sine, depus spre avizare la Ministerul Mediului incalca flagrant legislatia romaneasca legata de dreptul de proprietate, protectia mediului si a patrimoniului cultural, regimul padurilor, fanatelor, apelor si bunurilor publice, drepturile comunitatilor. Toate aceste norme pe care proiectul RMGC nu le indeplineste (sau le incalca) sunt enumerate expres chiar in proiectul de lege speciala pentru Rosia Montana care a scos zeci de mii de oameni in strada in toamna lui 2013. Practic, proiectul de lege speciala nu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro