Mihai Ghimpu: Gorbuntov i-a dat 1 milion de dolari lui Voronin in 2009 pentru a cumpara cetatenia Republicii Moldova

Mihai Ghimpu: Gorbuntov i-a dat 1 milion de dolari lui Voronin in 2009 pentru a cumpara cetatenia Republicii Moldova

"Gherman Gorbuntov, bancherul negru al mafiei ruse i-a dat un milion de dolari lui Voronin in 2009 pentru a cumpara cetatenia Republicii Moldova, dar pe Dumitru Diacov nu l-am auzit ca i-a cerut presedintelui Voronin sa anuleze decretul prin care mafiotul rus a primit cetatenia, asa cum cere acum anularea decretului dat pentru cetatenia lui Basescu", a subliniat liberalul pe pagina sa de Facebook.Amintim ca Gherman Gorbuntov a detinut cel putin opt banci din Rusia, multe fiind implicate in spalare de bani si evaziuni fiscale.

acum 85 luni (22 Oct 2016)

Ghimpu a facut aceasta declaratie in contextul in care presedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus ca trebuie retrasa cetatenia Republicii Moldova lui Traian Basescu.

"Gherman Gorbuntov, bancherul negru al mafiei ruse i-a dat un milion de dolari lui Voronin in 2009 pentru a cumpara cetatenia Republicii Moldova, dar pe Dumitru Diacov nu l-am auzit ca i-a cerut presedintelui Voronin sa anuleze decretul prin care mafiotul rus a primit cetatenia, asa cum cere acum anularea decretului dat pentru cetatenia lui Basescu", a subliniat liberalul pe pagina sa de Facebook.Amintim ca Gherman Gorbuntov a detinut cel putin opt banci din Rusia, multe fiind implicate in spalare de bani si evaziuni fiscale. Gorbuntov a fost cautat in Moldova pentru o serie de infractiuni, inclusiv: santaj, tentativa de obstructionare a justitiei, furt si complicitate in cazul unei crime (tentativa de omor asupra lui Renato Usatii - n.r.). Se presupune ca infractiunile au avut loc in anii 2010 si 2011 si sunt legate de activitatea lui Gorbuntov in functia de presedinte al Universalbank (Banca ce a fost lichidata, dupa ce i-a fost retrasa licenta in februarie 2012 - n.r.). In urma examinarii cazului sau, autoritatile britanice au refuzat sa-l extradeze procurorilor moldoveni, deoarece nu ar fi prezentat argumente suficiente care sa confirme ca in Republica Moldova omul de afaceri rus este in afara pericolului si ca nu va fi supus torturii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro