Mihai Eminescu, economistul vizionar: "Temelia liberalismului adevarat este o clasa de mijloc care produce ceva"

Mihai Eminescu, economistul vizionar:

La acea vreme, nimeni nu a facut mai frumos apologia producatorului decat a facut-o el: "Conditiunile placintei noastre constitutionale, a libertatilor publice, de care radicalii se bucura atata, sunt economice: temelia liberalismului adevarat este o clasa de mijloc, care produce ceva, care punand mana pe o piatra ii da o valoare inzecita si insutita, care face din marmura statuie, din in panzatura fina, din fier masini, din lana postavuri.

acum 101 luni (18 Nov 2015)

Cultura geniului poeziei romanesti, Mihai Eminescu, in domeniul economic este una vasta, fiind un mare pasionat al operele clasicilor economiei de la acea vreme, precum Adam Smith si chiar Karl Marx.

Eminescu avea darul de a prinde in chip nemijlocit realitatile economice si a le reda intr-o forma de o surprinzatoare noutate.

"Gandirea economica a lui Eminescu se poate urmari pe trei linii, care toate au ca punct de pornire ideea de dreptate. Caci el a vazut intai, in viata omenirii, tot ceea ce era exploatarea omului de catre om: exploatarea dintre tara si tara, exploatarea dintre clasa si clasa, exploatarea dintre neam si neam. Cea dintai l-a dus la conceptia independentei economice, cea de a doua la principiul dreptatii sociale, cea din urma la ideea romanismului economic", sustine Mihail Mihailescu, unul dintre marii publicisti romani pe domeniul economic.

In gandirea lui Eminescu, punctul de plecare a fost constatarea saraciei poporului roman.

"Taranul trebuie sa munceasca o vara pentru a plati un obiect de lux cumparat din strainatate. Mocanul nu a deprins mestesugul si de acea castiga intr-un an cat castiga mesterul din strainatate intr-o zi", sustinea Eminescu.

La acea vreme, nimeni nu a facut mai frumos apologia producatorului decat a facut-o el:

"Conditiunile placintei noastre constitutionale, a libertatilor publice, de care radicalii se bucura atata, sunt economice: temelia liberalismului adevarat este o clasa de mijloc, care produce ceva, care punand mana pe o piatra ii da o valoare inzecita si insutita, care face din marmura statuie, din in panzatura fina, din fier masini, din lana postavuri. Poate ea vorbi de interesele ei?", erau semnalele pe care le tragea economistul Eminescu.

Analistul economic Radu Eugen Golban spune ca acest protectionism recomandat de Eminescu pentru propasirea economiei romanesti of... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro