Microhidorcentrala construita ilegal intr-un sit Natura. Cum au motivat magistratii oprirea proiectului de pe raul Taia

Microhidorcentrala construita ilegal intr-un sit Natura. Cum au motivat magistratii oprirea proiectului de pe raul Taia

Din 2013, mai multi localnici si reprezentanti ai unor organizatii de mediu au cerut oprirea lucrarilor de amenajare hidroenergetica pe raul Taia din zona Petrilei si a Parcului National Gradistea Muncelului - Cioclovina, care prevedea construirea unei microhidrocentrale (MHC) la limita parcului si a rezervatiei Cheile Taia. "Situl ROSCI 0087 Gradistea Muncelului - Cioclovina include si rezervatia naturala Cheile Taii cu o suprafata de 2 ha, iar proiectul de fata ce cuprinde nu doar cladirea centralei ci si captarile pe raurile Taia si Auselu, conductele de aductiune pe o distanta de circa sapte kilometri si drumul de acces este situat partial intr-o arie naturala protejata.

acum 76 luni (3 Jan 2018)

Din 2013, mai multi localnici si reprezentanti ai unor organizatii de mediu au cerut oprirea lucrarilor de amenajare hidroenergetica pe raul Taia din zona Petrilei si a Parcului National Gradistea Muncelului - Cioclovina, care prevedea construirea unei microhidrocentrale (MHC) la limita parcului si a rezervatiei Cheile Taia.

MHC in aria rprotejata

Tribunalul Hunedoara a admis solicitarea ONG-ului si a decis anularea autorizatiei de mediu emisa in 2015 de APM Hunedoara, pentru proiectul "Amenajare microhidrocentrala pe raul Taia" precum si a Deciziei de incadrare emisa de APM Hunedoara, care a considerat ca "proiectul nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si se supune procedurii de evaluare adecvata" .

Organizatia de mediu a reclamat ca proiectul se suprapune cu Rezervatia Naturala Cheile Taia (arie protejata de interes national) si Situl de Interes Comunitar Natura 2000 ROSCI0087-Gradistea Muncelului - Ciclovina, ce a fost desemnat pentru asigurarea unei stari bune de conservare pentru numeroase specii acvatice si semiacvatice, printre care sunt vidra, racul de ponoare, zglavoaca etc. Prin urmare, proiectul trebuia incadrat, in mod corect, la "se supune evaluarii impactului asupra mediului si se supune procedurii de evaluare adecvata", se arata in dosar.

Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara a precizat ca microhidrocentrala pe raul Taia nu se supune evaluarii impactului asupra mediului, intrucat nu este afectat Parcul Natural Gradistea Muncelului Cioclovina si nici Rezervatia Naturala Cheile Taia. Amplasarea MHC se afla la 70 de metri de Rezervatia Naturala Cheile Taii si nu se afla in perimetrul Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, se arata in intampinarea formulata de APM Hunedoara. MHC Taia este formata din 2 prize ( 2 captari de apa - Taia si Auselu, conducte de aductiune de circa sapte kilometri, iar terenul afectat de MCH este dispus partial in z... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro