"Microbul" sotilor care se cearta continuu. Psihoterapeut: "Cea mai atent ingrijita locuinta poate contine o jungla"

Natura si calitatea schimburilor care se petrec in cadrul unei familii este data in special de balanta de putere si de felul in care persoanele folosesc acea putere. De asemenea, neechilibrarea raporturilor de forte poate avea efect contrar, stavilind familiei dezvoltarea resurselor - precum dorinta de a intelege, comunicarea constructiva, increderea reciproca, si disponibilitatea de ajutorare si acceptare neconditionata a celuilalt. Echitatea si balanta sa Evident ca afectiunea si increderea pe care le primesti de la familie trebuie sa le manifesti la randul tau Asa este corect, asa este sanatos, atat pentru sine, cat si pentru ceilalti. Prin urmare, satisfactia in relatii este determinata nu doar de indeplinirea propriilor nevoi, ci si de capacitatea de a arata preocupare si recunostinta fata de ceilalti. Stagnarea emotionala si razbunarea pe cei din jur Exista un termen de "stagnare relationala", ce descrie lipsa de preocupare a unui membru fata de familia din care face parte.

acum 113 luni (15 Aug 2015)

Cu sustinerea familiei, orice incercare poate fi trecuta, orice schimbare de drum poate fi calea cea buna. Dar daca nu exista confortul de a te sti sprijinit si inteles de propria familie, nicio victorie nu va fi deplina. Ca sa te potrivesti in puzzle-ul familial, iti trebuie intelepciunea de a-i accepta pe ceilalti si in acelasi timp puterea de a te face respectat in cadrul sau.

Mai mult, atitudinea adultilor se va transfera si copiilor, care asistand la critici, isi vor modifica comportamentul sfarsind prin a isi trata rudele cu lipsa de respect. Cum sa mentii balanta in jocul de putere si cum sa stii unde trebuie sa se termine sacrificiul de sine, pentru a lasa loc afirmarii, incearca sa ne desluseasca psihologul Oana Popescu.

"Dorinta de a fi cunoscut, inteles si confirmat ca individ este cel mai inversunat vehicul al resurselor personale in cursa pentru conturarea identitatii noastre. Prin dialog, fiecare persoana aspira sa-si defineasca atat granitele si identitatea, cat si complementaritatea, in sensul contributiei pe care o aduce in viata celuilalt.

Actiunile pe care le credem nobile, de sacrificiu de sine, nu sunt considerate sanatoase. Capatam puteri inzecite atunci cand primim sprijin de la cei care ne recunosc si ne respecta totodata autonomia. Intr-o relatie matura, faptul de a ne simti confirmati este atat o conditie, cat si un beneficiu al dialogului. Jocul de putere

Ce resurse trebuie sa se dezvolte intr-o familie, care astfel devine mai puternica, mai stabila, mai greu de doborat? Felul in care ne jucam rolurile si masura in care ne acceptam sau deplangem pozitia in familie va contribui atat la stabilitatea acesteia, cat si la capacitatea ei de a se adapta la schimbari. Natura si calitatea schimburilor care se petrec in cadrul unei familii este data in special de balanta de putere si de felul in care persoanele folosesc acea putere. De asemenea, neech... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro