"Mica Olanda" din Maramures: o femeie pasionata de lalele cultiva in propria gradina mii de flori

Nu e departe satul Chechis de Baia Mare si pare relativ usor de gasit, insa odata ajuns in mijlocul satului mai multe ulite si ulicioare te fac sa te intrebi incotro sa o ei ca sa vezi gradina cu lalele atat de apreciata. "S-apoi io, daca vaca nu mai am de 8 ani, porc nu mai tin, gaini nu, ca daca ma tat duc in Olanda la copii nu-i cine griji de ele. "Mi-a trasmis fiul meu ca la astea (un soi mai nou) sa nu le rup, dar prea tarziu, ca am apucat de le-am rupt capetele anul trecut la cateva si acum nu s-au mai facut", spune ea. Apoi schimba registrul si isi aminteste ca sunt 30 de ani de cand una din fiicele ei a plecat in Olanda si a inceput sa o viziteze.

acum 69 luni (8 May 2017)

La doar 16 kilometri de Baia Mare, in satul Chechis, oamenii vin ca la un obiectiv turistic. Odata ajuns in curtea ei, intelegi de unde ii vine porecla: un imens camp de lalele rosii da impresia ca ai aterizat in "Tara lalelelor". Mii de flori colorate sunt cultivate pe un teren generos, pe care se mai pot construi lejer doua case.

Nu e departe satul Chechis de Baia Mare si pare relativ usor de gasit, insa odata ajuns in mijlocul satului mai multe ulite si ulicioare te fac sa te intrebi incotro sa o ei ca sa vezi gradina cu lalele atat de apreciata. Sambata inainte de amiaza, toata lumea din sat mestereste cat ceva prin curte si nu e greu sa obtii o informatie. Stati ca acolo vin si eu", se ofera urgent sa ne arate drumul un satean pe care l-am gasit stand de vorba la poarta cu un vecin.

In fata portii, omul coboara si ne multumeste ca l-am transportat, dar nu pleaca inainte de a ne "preda" in mainile celei vizate. "Mariuca Olandeza" stie si ea foarte bine pentru ce e cautata si la vederea aparatului foto se apropie de noi: "Aici nu se fac poze prin gard. Daca vreti sa le filmat', poftit' inauntru", ne intampina femeia trecuta de 70 de ani.

Imediat ce intram pe poarta, avem impresia ca ne cunoastem dintotdeauna cu Maria Tentis, pe numele ei, si incepe sa ne povesteasca despre gradina ei cu lalele. Cat vezi cu ochii, un camp de lalele rosii, inflorite, gata sa se scuture. Pacat ca n-ati venit mai repede sa le vedeti", spune ea, aratand spre un rand de lalele dintr-o alta parte a gradinii, care deja s-au scuturat.

"Aci ii terenu' meu si pun ce vreu io"

Bucuria de pe fata ei cand le priveste nu mai are loc de interpretari.

De unde vine o asemenea pasiune pentru lalele ne povesteste tot ea, fara sa astepte intrebarile noastre. De 30 de ani umblu in Olanda la ei. Is umblata io, de cred ca nici presedinti n-o umblat cat am umblat ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro