Mic ghid pentru studenti. Sfaturi de la psihologi: "Desi sunt fericiti ca scapa de acasa, de multe ori le e greu sa gestioneze libertatea"

Mic ghid pentru studenti. Sfaturi de la psihologi:

Trebuie sa-si asume responsabilitatea libertatii pe care o aduce facultatea: de a-si cumpara mancare, de a plati facturi - pana si sa se trezeasca singuri dimineata poate sa fie o provocare - , de a-si gasi locurile unde trebuie sa ajunga, de a ajunge la timp la cursuri, de a vorbi adecvat cu profesorii", detaliaza psihologul cateva din problemele de care se lovesc bobocii, in primele lor saptamani. PROBLEME CARE NU DISPAR: "TREBUIE SA STII SA INVETI EFICIENT, DAR NIMENI NU TE INVATA CUM" In intervalul mai-iulie 2015, 237 de studenti de la 13 facultati - majoritatea la nivel de licenta - au raspuns la un chestionar legat de viata de student. Raspunsul il pot afla fie, de ce nu, de la profesori, din diverse ateliere care sa-i ajute sa gaseasca modalitatile de a invata care li se potrivesc lor si care sunt si adaptate cerintelor de la facultate. INTALNIREA CU PSIHOLOGUL: "E DESTUL DE GREU DE DIGERAT PENTRU CA SE GANDESC CA POATE AFLA COLEGII LOR" Unii interactioneaza mai mult cu calculatorul si telefonul si mai putin fata in fata, de aceea cand sunt pusi sa vorbeasca in public devin anxiosi, le este teama ca vor fi respinsi de ceilalti si ca se vor face de rusine.

acum 67 luni (23 Oct 2016)

Facultatea vine cu o noutate foarte mare pentru majoritatea studentilor de anul I: se muta de acasa. Incep o viata noua intr-un loc strain, departe de confortul din familie si prietenii de acasa, si trebuie sa invete sa-si cumpere sau sa-si faca de mancare pana sa ajunga singuri la cursurile de la facultate. Tot ceea ce aduce facultatea la inceput e ca un roller coaster de emotii, poate sa para imposibila, alteori sa placa, alteori nu", spune Daniela Dumulescu, psiholog la un centru din UBB care ii ajuta pe studenti sa gaseasca solutii la problemele de la care se lovesc.

Ea ii sfatuieste pe studenti sa nu se lase doborati de primul obstacol si sa incerce sa gaseasca lucruri care sa le faca studentia frumoasa. Desi sunt fericiti ca scapa de acasa, de multe ori le e greu sa gestioneze libertatea.

La Centrul de Consiliere Student Expert din UBB, unde activeaza, ea fiind si doctorand la Psihologie, Daniela ne-a spus ca in primele zile de studentie a consiliat mai multi studenti, majoritatea boboci, fata de aceeasi perioada din 2015. Enormitatea de informatii ce ii bombardeaza din toate directiile poate fi greu de gestionat. In functie de cum reusesc asta ei se adapteaza mai mult sau mai putin la viata de student. Marea lor frica - explica Daniela - e legata de integrarea, de adaptarea la cerintele de la scoala si la cele sociale, adica sa faca parte dintr-un grup de prieteni, dintr-o gasca, sa spuna lucrurile potrivite in diverse contexte. Unii boboci trebuie sa invete sa imparta spatiul lor dintr-o camera de camin cu oameni pe care abia i-au cunoscut.

"Dintr-o data nu e nicio persoana care sa aiba grija de ei. Trebuie sa-si asume responsabilitatea libertatii pe care o aduce facultatea: de a-si cumpara mancare, de a plati facturi - pana si sa se trezeasca singuri dimineata poate sa fie o provocare - , de a-si gasi locurile unde trebuie sa ajunga, de a ajunge la timp la cursuri, de a vorbi ade... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro