"Mi-am vazut copilul pe pagina de internet a scolii, fara sa-mi ceara acordul"
Multe scoli din Bucuresti au ales sa-si creeze pagina de Facebook, pentru a-si promova performantele, postand poze cu elevi in diverse ipostaze scolare. Parintii sunt sfatuiti sa supravegheze activitatea copilului pe internet, sa aseze computerul conectat la internet intr-o zona deschisa, de unde copilul poate fi usor supravegheat, sa instaleze instrumente de filtrare a accesului la internet, ca masuri suplimentare de supraveghere, si sa-si educe copilul cu privire la autoprotectia in mediul virtual.
Multe scoli din Bucuresti au ales sa-si creeze pagina de Facebook, pentru a-si promova performantele, postand poze cu elevi in diverse ipostaze scolare. Un parinte bucurestean a relatat, pentru RL, ca si-a vazut copilul in fotografii pe pagina de Facebook a scolii, fara sa fi fost informat in prealabil. Fara a exista o recomandare expresa pentru a-si face pagina pe reteaua de socializare Facebook, multe scoli au ales acest canal de comunicare. Legea privind siguranta datelor personale precizeaza insa clar ca nici o institutie nu se poate folosi de imaginea copiilor, fara acordul parintilor. "Orice director de scoala are dreptul sa faca o pagina de prezentare a scolii, inspectoratele nu au recomandat expres Facebook. 86 din Bucuresti a relatat pentru RL, dorind sa-si pastreze anonimatul, ca si-a vazut copilul in poze pe internet, fara sa i se fi cerut acordul. Iar intr-o seara ma trezesc ca vad pe pagina de Facebook a scolii, poze cu ea si alti colegi. Am fost la scoala si am cerut sa scoata poza copilului de pe internet'', relateaza parintele.
Noi respectam legislatia
In replica, directorul scolii, Adrian Horvath, a declarat, pentru RL, ca profesorii cer acordul parintilor, inainte de a expune pe net pozele cu elevi.
Expunerea in mediul online a elevilor minori, cu datele de identificare, creeaza, intrucatva, o situatie paradoxala fata de campaniile derulate de Politia Romana in scoli. In cadrul acestora, politistii sustin teme ce vizeaza prevenirea victimizarii prin intermediul internetului si familiarizarea tinerilor cu realitatile online si cu modalitatile de protectie a minorilor. nu spune parola de la e-mail-ul tau altor persoane, daca le comunici aceasta parola acestea pot trimite mesaje jignitoare in numele tau sau pot intra pe site-uri interzise. Daca vrei sa te intalnesti cu o persoana pe care ai cunoscut-o pe internet, anunta-ti parintii anterior; oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce au pretins ca sunt pe internet si astfel ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro