Mexic: Complicitate intre autoritati, politie si crima organizata

Mexicul cunoaste una din cele mai mari crize politice din ultimele decenii, manifestatiile contra coruptiei si complicitatii intre puterea politica, politisti si criminali devenind din ce in ce mai ample dupa scandalul disparitiei celor 43 de studenti in statul Guerrero, se pare masacrati de asasini legati de traficantii de droguri. Au trecut opt saptamani de cand au disparut 43 de studenti in statul Guerrero si aflarea ca au fost asasinati de oamenii traficantilor de droguri a pus pe foc rudele si populatia locala, dar indignarea mexicanilor s-a extins in tara, problemele politice abia au inceput si scandalul l-ar putea costa scump pe presedintele mexican, Enrique Peña Nieto, lumea politica fiind in degrongolada. Joi, 20 noiembrie, mii de mexicani reuniti in capitala si in alte 30 de orase, au cerut demisia sefului statului, valul de insurectie amenintand legitimitatea guvernului, acuzat de pasivitate fata de infiltrarea institutiilor de catre crima organizata.

acum 94 luni (1 Dec 2014)

Mexicul cunoaste una din cele mai mari crize politice din ultimele decenii, manifestatiile contra coruptiei si complicitatii intre puterea politica, politisti si criminali devenind din ce in ce mai ample dupa scandalul disparitiei celor 43 de studenti in statul Guerrero, se pare masacrati de asasini legati de traficantii de droguri. Un guvernator si un procuror al Republicii au demisionat, un primar si sotia acestuia sunt arestati, un sef de politie a dat bir cu fugitii.

Au trecut opt saptamani de cand au disparut 43 de studenti in statul Guerrero si aflarea ca au fost asasinati de oamenii traficantilor de droguri a pus pe foc rudele si populatia locala, dar indignarea mexicanilor s-a extins in tara, problemele politice abia au inceput si scandalul l-ar putea costa scump pe presedintele mexican, Enrique Peña Nieto, lumea politica fiind in degrongolada. Ineficienta guvernului mexican in ancheta privind disparitia celor 43 de tineri la finele lunii septembrie a declansat o criza de incredere fata de seful statului, agravata in ultimele zile de suspiciuni de conflict de interese in afacerea luxoasei locuinte a sotiei sale.

Este criza cea mai delicata si mai profunda din Mexicul ultimelor decenii declansata de disparitia, la 26 septembrie a 43 de studenti la Iguala, in statul Guerrero care a indignat Mexicul din cauza complicitatii fatise intre institutiile municipale, politie si un grup de traficanti de droguri.

Oroarea din Iguala

La 26 septembrie, politistii orasului Iguala au atacat 100 de studenti ce urmau sa devina profesori. Bilantul atacului a fost de sase morti si 20 de raniti. Furia mexicanilor a crescut dupa fuga primarului din Iguala, Jose Luis Abarca si a sotiei sale, Maria de Los Angeles Pineda, acuzati ca sunt cei care au comandat acest atac. Trei zile mai tarziu, Guvernul a dezvaluit ca trei traficanti de droguri au marturisit ca politistii le-au remis disparutii care au fost apoi ucisi, corpurile au fost arse si restu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro