Meteorologii explica de ce a fost atat de puternica furtuna de duminica seara

Furtuna care s-a abatut duminica in vestul Romaniei provocand pagube materiale insemnate si pierderi de vieti omenesti a fost cauzata de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Hertegovina, peste Serbia si Ungaria, ce a intrat in contact cu aerul cald din zonele afectate, potrivit datelor de specialitate ale Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), informeaza Agerpres. Citeste si: FOTO VIDEO Iohannis cere Guvernului sa afle cine este vinovat pentru nefunctionarea sistemului de protectie a populatiei in caz de furtuna In data de 17 Septembrie au fost emise avertizari meteorologice de vreme severa imediata (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru judetele: Timis, Arad, Caras Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mures, Sibiu, Maramures, Cluj, Salaj si Satu Mare.

acum 79 luni (18 Sep 2017)

Furtuna care s-a abatut duminica in vestul Romaniei provocand pagube materiale insemnate si pierderi de vieti omenesti a fost cauzata de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Hertegovina, peste Serbia si Ungaria, ce a intrat in contact cu aerul cald din zonele afectate, potrivit datelor de specialitate ale Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), informeaza Agerpres. Evolutia acestui sistem frontal a fost anuntata de catre Administratia Nationala de Meteorologie in prognozele emise in ultima saptamana, inclusiv in data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul si nordul tarii, pentru care in data de 17 septembrie au fost emise atentionari/avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting). Dezvoltarea foarte rapida a norilor cumulonimbus (nori de furtuna) asociati acestui front atmosferic, in conditiile unui contrast termic deosebit de puternic (scaderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente.

"La ora 15:06, Administratia Nationala de Meteorologie a emis primul mesaj Cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipatie de o ora pana la sase ore (de tip nowcasting), pentru judetele Timis si Arad, cu urmatorul continut: 'Fenomene meteorologice asteptate: intensificari ale vantului, care vor depasi la rafala 55-60 km/h, izolat 70 km/h si care trecator pot lua aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice.

Totodata, la ora 15:28, a fost emis primul Cod portocaliu, vizand judetul Timis, iar la ora 15:44, a fost emis un Cod portocaliu pentru judetul Arad, in ambele avertizari fiind precizat faptul ca viteza maxima a vantului la rafala va depasi 90 km/h, valoare care reprezinta limita superioara a pragului de Cod portocaliu pentru intensificari puternice ale vantului, la altitudini de sub 800 de metri. Conform monitorizarii ANM, pana la miezul noptii de duminica, pe masura ce aria manife... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro