Mesterul popular care face icoane in scoarta de copac: "Fiecare coaja isi spune povestea ei, iti permite sa faci doar ce vrea ea"

Mesterul popular care face icoane in scoarta de copac:

Un localnic, Jean Duncescu, care apreciaza talentul lui Constantin Caplescu face un apel de suflet catre toti oamenii de bine pentru ca mesterul fara pereche in Mehedinti sa poata avea un set de dalte moderne: "Daca ar avea unelte adevarate ar iesi niste lucruri extraordinare pe care putini oameni din tara asta pot sa le realizeze. De aceea as face un apel la toti oamenii de bine, care au posibilitati sa ne unim eforturile ca sa putem sa-i cumparam un trusa de dalti pentru nea Costel, pensule si culori pentru tablouri, sa poata sa-si desfasoare activitatea asa cum trebuie".

acum 52 luni (21 Mar 2016)

Spera ca, intr-o zi, icoanele faurite de mainile lui sa poata fi vazute intr-o expozitie. Este mult prea modest pentru a-si permite insa acest lucru, chiar si dalta cu care sculpteaza aceste icoane inedite este un briceag vechi, rudimentar, confectionat de un mesterar fierar dintr-un sat invecinat.

Constantin Caplescu (56 de ani) din satul mehedintean Gornenti si-a descoperit pasiunea pentru sculptatul icoanelor in coji de copac in urma cu 15 ani, cand la un festival al mesterilor populari care se organiza in statiunea Baile Herculane, a intalnit o femeie care realiza aceste sculpturi in miniatura.

"Am rugat-o pe doamna sa-mi spuna ce fel de scoarta de copac este si mi-a spus ca de plop negru. Si de atunci mi-a ramas pasiunea aceasta si o fac cu tot sufletul si vreau sa daruiesc la cat mai multa lume, sa fie multumita. Fiecare imagine pe care o fac deja o am in minte si stiu ca aici merge o cruce, aici un mesaj ori capul lui Isus Cristos, Maica Domnului cu Isus in brate s.a. Apel de suflet

In familia mesterului din nordul Mehedintiului toata lumea este pasionata de arta populara, fiica cea mica, eleva in clasa a VIII-a ii calca pe urme tatalui sau si ii mosteneste talentul de a picta si a sculpta. Un localnic, Jean Duncescu, care apreciaza talentul lui Constantin Caplescu face un apel de suflet catre toti oamenii de bine pentru ca mesterul fara pereche in Mehedinti sa poata avea un set de dalte moderne:

"Daca ar avea unelte adevarate ar iesi niste lucruri extraordinare pe care putini oameni din tara asta pot sa le realizeze. De aceea as face un apel la toti oamenii de bine, care au posibilitati sa ne unim eforturile ca sa putem sa-i cumparam un trusa de dalti pentru nea Costel, pensule si culori pentru tablouri, sa poata sa-si desfasoare activitatea asa cum trebuie". "Simt o satisfactie cand vad omul multumit"

Constantin Caplescu daruieste micile ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro