Mesterul cadranelor solare cu eroare de doar un minut. De ce este o performanta realizarea pasionatului din Bistrita
Desi cadranele solare, ceasuri care indica ora in functie de pozitia corpului celest in jurul caruia graviteaza Pamantul, sunt folosite de mii de ani, putini sunt cei care au cunostintele teoretice necesare confectionarii unui cadran solar care sa redea ora cu precizie. Originalitatea de care a dat dovada bistriteanul a fost recunoscuta si de catre unul dintre cele mai mari site-uri de profil de pe mapamond, care aduna cadrane solare din intreaga lume. Investitia pentru realizarea unui asemenea ceas poate sa inceapa de la cateva sute de lei si poate sa treaca de zeci de mii sau chiar sute de mii de lei, in functie de bugetul, materialele si fantezia celui care il realizeaza.
Desi cadranele solare, ceasuri care indica ora in functie de pozitia corpului celest in jurul caruia graviteaza Pamantul, sunt folosite de mii de ani, putini sunt cei care au cunostintele teoretice necesare confectionarii unui cadran solar care sa redea ora cu precizie. Are 50 de ani, este directorul unei firme private si fost subprefect al judetului Bistrita-Nasaud. Aceasta pasiune s-a materializat deja in doua cadrane solare, pe care le-a amplasat pe casa sa si, respectiv, pe una dintre anexele cladirii principale. Minunatiile pot fi admirate chiar in centrul istoric al orasului Bistrita, la doi pasi de Biserica Evanghelica, monument care este dotat, de asemenea, cu un cadran solar. Atractia pentru instrumentele de masurat timpul s-a instalat in subconstientul bistriteanului inca din frageda pruncie. Isi aminteste ca, atunci cand era copil, a fost atras peste masura de un ceas nemtesc cu pendula, realizat in anul 1870. Instrumentul l-a fascinat ani la rand, datorita sunetului aparte produs de mecanismul conceput de mestesugarii germani. AJUTAT DE CEL MAI BUN SPECIALIST ROMAN Cadranul solar l-a atras la fel de mult, inca de copil, desi poate la acea vreme nu intelegea foarte clar cum functioneaza. Urmare a acestei documentari a aparut si interesul de a experimenta. Am inteles principiile generale, dar e un salt fantastic de la situatia in care intelegi principiile pana la aplicare, ai nevoie de o gramada de informatii pentru ca lucrurile sa functioneze", explica Damaschin Berende.
Ideea de a concepe el insusi un cadran solar a prins contur in mintea bistriteanului in vara anului trecut. Pentru o perioada, a abandonat planurile, ingrijorat de lipsa de cunostinte. "Am inteles ca am consumat enorm de multa energie cu probleme pe care nu le poti rezolva daca nu esti ghidat. Am reluat principiile de baza, am discutat, am facut schimb de sute de mailuri si am reusit sa inteleg mai clar. - timpul aflat legal in vigoare intr-un anumit loc), cadranul solar este insot... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro