Meseriasul Portugaliei! Ce facultate are la baza antrenorul care a castigat Euro 2016 si care s-a lasat de fotbal la 21 de ani

Meseriasul Portugaliei! Ce facultate are la baza antrenorul care a castigat Euro 2016 si care s-a lasat de fotbal la 21 de ani

Inaintea lui brazilianul Felipe Scolari i-a dus pe lusitani pana in finala Euro 2004 si in semifinalele CM 2006, iar Humberto Coelho si Paolo Bento s-au oprit tot in semifinale la Euro 2000 si Euro 2012. La finalul acelui sezon, Santos a plecat la Benfica, pentru un an, apoi s-a intors iarasi in Grecia, de data aceasta la PAOK.In februarie 2010, liga de fotbal elena l-a declarat cel mai bun antrenor al ultimului deceniu in Grecia, asa ca, in vara acelui an, cand Otto Rehhagel s-a retras de la carma nationalei elene, federatia de la Atena l-a vazut pe portughez drept inlocuitorul ideal al neamtului.

acum 77 luni (12 Jul 2016)

Inaintea lui brazilianul Felipe Scolari i-a dus pe lusitani pana in finala Euro 2004 si in semifinalele CM 2006, iar Humberto Coelho si Paolo Bento s-au oprit tot in semifinale la Euro 2000 si Euro 2012.

Santos, pe numele sau intreg Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos , este insa acum eroul Portugaliei, reusind sa duca la Lisabona titlul european, cu o echipa, care in afara starului Cristiano Ronaldo, n-a propus cine stie ce nume mari in competitie. Nu chiar Fernando Santos nu e vreo vedeta si n-are stralucirea altor selectioneri, precum Low, Del Bosque, Conte, Deschamps sau Hodgson, toti prezenti la Euro. Presa portugheza il descrie pe Fernando ca fiind un om foarte credincios, rar lipseste de la slujba de duminica, un tip modest, foarte inteligent si bun mobilizator.

Fost fundas stanga, Santos si-a inceput cariera in 1966, la Sporting si Benfica, la nivel de juniori, dar n-a stat prea mult in iarba. Dupa ce-a debutat la echipa de seniori a lui Maritimo si a trecut apoi si pe la Estoril, si-a agatat ghetele la doar 21 de ani.

A renuntat la cariera de jucator pentru ca nu stralucea (a suferit doua accidentari serioase) si a decis sa-si continue studiile. Si-a luat o diploma in inginerie electrica si telecomunicatii, in 1977, la Institutul Superior de Inginerie din Lisabona, si chiar a activat in domeniu, o perioada.

In 1987 insa, a revenit la marea dragoste, fotbalul, iar debutul in meseria de antrenor l-a avut chiar la clubul unde si-a incheiat cariera de fotbalist. Au urmat alti patru ani la Estrela, apoi presedintele Jorge Pinto da Costa l-a adus la Porto, unde Santos a castigat un titlu (1998-1999), doua Cupe si doua Supercupe ale Portugaliei.

In 2001, dupa trei sezoane pe banca "dragonilor", a trecut in Grecia, tara de care avea sa se lege pe viata, intr-un prim mandat la AEK Atena. Urmatorii ani i-a petrecut pe la Panathinaikos, dar si pe banca lui Sporting Lisabona (2003-2004), dar far... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro