Mesajul unui medic spre colegii de breasla: "Daca vreti sa fiti nervosi, nu va indreptati privirea spre pacienti"

Mesajul unui medic spre colegii de breasla:

Cu tot respectul, dragi mei: nu putem astepta ca societatea sa vina la noi, sa ne respecte si sa ne plateasca pe masura dorintelor noastre, atata vreme cat, cazand in patima urii si a disperarii, nu facem decat sa ne plasam din ce in ce mai departe de nevoia reala a omului, bolnav sau nu.

acum 105 luni (18 Aug 2015)

>

Fie ca discutam despre lista medicamentelor compensate sau despre conditia medicului, discutia incepe si se termina, fara exceptie, la portofel.

Concentrarea atentiei asupra chestiunii financiare (nu discut despre "plic", ci despre banii albi, fiscalizati) nu face decat sa adanceasca haul dintre medicii romani si societate. Cu tot respectul, dragi mei: nu putem astepta ca societatea sa vina la noi, sa ne respecte si sa ne plateasca pe masura dorintelor noastre, atata vreme cat, cazand in patima urii si a disperarii, nu facem decat sa ne plasam din ce in ce mai departe de nevoia reala a omului, bolnav sau nu.

In Europa de Vest, se discuta din ce in ce mai mult despre echilibrarea raportului informational dintre medic si pacient, sub cupola medicinei participative. Chiar daca ar fi nespalati, dezinteresati sau ratati oribili, de pe pozitia de medic nu ai voie sa gandesti si sa te exprimi in acest mod la adresa pacietilor. Am descoperit sublimul sufletesc, am luat contact cu excelenta profesionala, dar m-am si cutremurat la vederea unor forme ale degradarii umane mascate de halatele albe, asa cum nu credeam ca exista. Poate va veni momentul sa povestesc pe larg, de exemplu, cum i se pregatea celui mai important medic roman excluderea din Academia de Stiinte Medicale.

Putini oameni stiu ca am avut initiativa primei campanii de promovare a elitelor medicinei romanesti si a tinerilor din medicina noastra, intr-o perioada (2005-2007) in care se negocia Tratatul de aderare la UE, iar figurile de ceara ale medicinei noastre aveau capacitatea de a bloca, prin negociere, migratia medicilor.

Dragii mei medici,

Daca vreti sa fiti nervosi pe cineva pentru actuala situatie in care se afla medicina noastra, nu va indreptati privirea spre pacienti si familiile lor. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro