Mesajul Universitatii Babes-Bolyai catre guvernanti: "Foarte multi manifestanti sunt studenti. Vocea acestor tineri trebuie ascultata"

Mesajul Universitatii Babes-Bolyai catre guvernanti:

Conducerea UBB spune in comunicatul trimis presei ca universitatea "are o mare datorie morala fata de comunitate" si, in special, fata de generatia tanara si lanseaza un apel la dialog, dar unul real care sa respecte principiile democratiei. Mai mult, separarea Ministerului Cercetarii si Inovarii de invatamantul superior si intentia de reorganizare a consiliilor consultative de la nivel ministerial (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, Consiliul National de Etica etc.) sunt demersuri care ne ingrijoreaza, in conditiile in care acestea ne separa de aria europeana a educatiei si cercetarii.

acum 85 luni (2 Feb 2017)

Conducerea UBB spune in comunicatul trimis presei ca universitatea "are o mare datorie morala fata de comunitate" si, in special, fata de generatia tanara si lanseaza un apel la dialog, dar unul real care sa respecte principiile democratiei. Profesorii isi exprima ingrijorarea fata de discrepantele dintre progarmul de guvernare si realitate.

Mesajul UBB, integral, mai jos:

"Conducerea Universitatii Babes-Bolyai lanseaza un apel la initierea unui dialog real si eficient intre institutiile statului pentru a elimina tensiunile majore care framanta societatea romaneasca.

Fara a fi implicata politic, conducerea Universitatii are o mare datorie morala fata de comunitate si societate in general si fata de generatia tanara, in mod special si le lanseaza acestora un indemn puternic de a veghea in continuare la respectarea democratiei, in acord cu civismul modern.

Spiritul universitar este cel care trebuie sa guverneze toate actiunile noastre, iar acest spirit ne obliga la pastrarea si promovarea valorilor fundamentale ale societatii si ale statului de drept. Nerespectarea regulilor, in special in cazul unei democratii tinere, cum este cea a Romaniei, amplifica pericolul scindarii societatii si al aparitiei unor tensiuni sociale insurmontabile, intr-un moment in care ochii Europei sunt atintiti asupra noastra, iar situatia politica internationala este una extrem de complicata.

In acest context, Universitatea Babes-Bolyai isi exprima insa direct ingrijorarea fata de discrepantele dintre programul de guvernare angajat si politicile implementate sau anuntate de Guvern in domeniul academic.

Astfel, subfinantarea mediului academic (educatie si cercetare) - aspect semnalat recent si de catre Asociatia Ad-Astra a Cercetatorilor din Romania si de catre Consiliul Tineretului din Romania - arata ca, in ciuda angajamentelor publice, educatia si ce... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro