Mesajul Uniunii Europene pentru Moldova, inainte de summit-ul Parteneriatului Estic

Mesajul Uniunii Europene pentru Moldova, inainte de summit-ul Parteneriatului Estic

> Parteneriatul estic are drept obiectiv consolidarea asocierii politice si a integrarii economice a sase tari partenere din Europa de Est si Caucazul de Sud - Armenia, Azerbaidjan Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina. Actele de coruptie ale guvernului pro-european si frictiunile politice din interiorul coalitiei de guvernamant au fost speculate la greu de comunisti si de socialisti. In peste 225 de scoli, gradinite si centre comunitare, au fost construite cu bani europeni centre de incalzire cu biomasa iar 15,700 de oameni din localitatule Nisporeni, Vazaresti si Grozesti pot sa fie, acum, alimentati cu apa potabila. In plus, in urma cu cateva zile, s-a semnat la Bruxelles si un acord de imprumut in valoare de 100 de milioane de euro intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, prima transa urmand a fi alocata in primele luni ale lui 2018.

acum 35 luni (23 Nov 2017)

>

Parteneriatul estic are drept obiectiv consolidarea asocierii politice si a integrarii economice a sase tari partenere din Europa de Est si Caucazul de Sud - Armenia, Azerbaidjan Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina. Aici este vorba despre a crea punti catre necunoscut si de a avea o zona tampon prietenoasa, cat mai aproape de valorile Uniunii Europene. Republica Moldova este plasata de Uniunea Europeana, alaturi de Georgia si Ucraina, in randul tarilor din acest club cu cele mai mari ambitii de a se slefui dupa modelul si valorile Uniunii Europene. Actele de coruptie ale guvernului pro-european si frictiunile politice din interiorul coalitiei de guvernamant au fost speculate la greu de comunisti si de socialisti.

Ar fi o catastrofa pentru Republica Moldova care, in urma cu trei ani, a inceput, asa cum a putut mai bine, sa urmeze o foaie de parcurs pentru a se alinia la standardele Uniunii Europene. Cu cat Republica Moldova va adopta mai repede reforme legislative care sa se orienteze spre Vest, cu atat cresc si oportunitatile pentru schimburi economice. Este un proces lung, dureros si anevoios, dar care i-a adus vecinilor nostri ceva ce, poate, in urma cu zece ani, parea de nesperat: eliminarea regimului de vize. Peste 1 milion de cetateni ai Republicii Moldova au simtit aerul Occidentului iar in perioada 2015-2017, peste 3200 de studenti moldoveni au beneficiat de burse prin programul Erasmus.

In 3 ani de la semnarea Acordului de Asociere, Uniunea Europeana a devenit nu numai principalul partener de comert cu Republica Moldova, totalizand aici 55% din totalul schimburilor economice, ci si cel mai mare investitor. Anul trecut, 66% din exporturile vecinilor nostri s-au dus in Uniunea Europeana, in crestere cu 7.7% fata de 2015 si cu 13.5% fata de 2014.

In peste 225 de scoli, gradinite si centre comunitare, au fost construite cu bani europeni centre de incalzire cu biomasa iar 15,700 de oameni din localitatule ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro