Mesajul tulburator de la proteste: "24 Decembrie 1989. Ai murit degeaba, tata". Sacrificiul unui erou-martir nascut in orasul ministrului Florin Iordache

Mesajul tulburator de la proteste:

In decembrie 1989, Adrian Calin (32 ani), muncitor la fabrica de paine din Constanta, era capul unei familii numeroase. Trimis la executie In ziua de 24 decembrie 1989, fostul docher s-a alaturat fortelor de ordine care alcatuiau dispozitivul de paza din cartierul constantean. Iar micul Adrian a stat la manifestatie de la inceput pana la sfarsit, ca un barbat, purtand tricolorul si privindu-si tatal cum duce pancarta, ca pe o cruce tinuta deasupra tuturor. Florian Calin (dreapta) si pancarta sa Sursa foto Facebook Valentin Voiculescu Pe aceeasi tema: Cel mai mare protest de la Constanta.

acum 41 luni (3 Feb 2017)

In decembrie 1989, Adrian Calin (32 ani), muncitor la fabrica de paine din Constanta, era capul unei familii numeroase. S-a nascut la Caracal, chiar in orasul de bastina al ministrului Justitiei Florin Iordache, cel care aplica politica PSD privind modificarea grava a legislatiei penale in favorea coruptiei. La Constanta s-a recasatorit cu Eugenia, care avea si ea un fiu. Barbatul lucrase ca docher in port si era bucuros ca slujba de la Paine il ajuta sa-si intretina casa.

Trimis la executie

In ziua de 24 decembrie 1989, fostul docher s-a alaturat fortelor de ordine care alcatuiau dispozitivul de paza din cartierul constantean. Adrian era bine facut, vanjos si puternic, astfel ca atunci cand a fost semnalata existenta unui apartament invecinat din care se tragea, s-a oferit sa mearga acolo impreuna cu un soldat si un alt voluntar. Au spart usa apartamentului si cand au intrat in locuinta, o rafala venita pe geam l-a lovit pe Adrian in gat si in piept.

In panica si spaima care stapaneau lumea, un episod absurd s-a intamplat: oamenii veniti buluc l-au luat pe Adrian drept terorist. Avea mustata si purta un costum de blugi cumparat de cand lucra in port, ceea ce il facea suspect.

"Pana s-a dezmeticit lumea, tata a fost batut, asa ranit de moarte cum era. L-au recunoscut niste oameni din cartier care l-au scapat de furia multimii: . Fetita cea mica a fost data unei matuse in grija, iar vaduva a inceput sa bata la usile autoritatilor pentru dosarul de urmas. A fost o ancheta de durata, facuta de Parchetul Militar, cu martori si declaratii care sa ateste ca Adrian Calin nu a fost terorist. In apartamentul acela n-a fost gasit niciun post de tragere, deci nu se stie nici acum ce s-a intamplat. "Auzisem ceva de un dispozitiv care sa simuleze impuscaturi, lumea spunea ca Despa, un colonel de Securitate, era prin zona si il montase acolo...

In analele Revolutiei, eroul-m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro