Mesajul special al lui Klaus Iohannis pentru tatari. Romania, singura tara din lume in care etnia tatara are sarbatoare data prin lege, la 13 Decembrie

Mesajul special al lui Klaus Iohannis pentru tatari. Romania, singura tara din lume in care etnia tatara are sarbatoare data prin lege, la 13 Decembrie

Klaus Werner Iohannis Presedintele Romaniei" La spectacolul aniversar de la Casa de Cultura din Constanta, dedicat zilei de 13 Decembrie, liderul Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Gelil Eserghep, a amintit in aplauzele furtunoase ale asistentei: "Romania este singura tara de pe acest pamant unde tatarii au o zi a lor, data prin lege". Cauza acestei duble identitati se afla in teama tatarilor de persecutii si deportare, asa cum li s-a intamplat de atatea ori sub regimul tarist si sovietic, in patria lor istorica - Crimeea", explica profesorul universitar doctor Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie si Studii Central-Asiatice, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

acum 81 luni (13 Dec 2015)

In mesajul sau, presedintele Klaus Werner Iohannis a apreciat ca armonia este o responsabilitate pentru fiecare comunitate din Romania.

La un moment de rascruce al istoriei comunitatii tatarilor din aceasta parte a Europei, stramosii dumneavoastra au decis sa se stabileasca pe aceste meleaguri. Departe de a fi doar un aspect de pitoresc, prezenta comunitatii tatare in Romania este o valoare adaugata diversitatii noastre culturale, confesionale si etnice.

Intr-o lume tulburata de extremisme, Romania sta marturie ca a convietui in armonie este o realitate de care putem sa ne bucuram cu totii.

Cu un astfel de angajament national, sprijinit de valori fundamentale ale Europei unite, va propun sa ne indreptam impreuna spre un viitor de prosperitate si pace.

Klaus Werner Iohannis

Presedintele Romaniei"

La spectacolul aniversar de la Casa de Cultura din Constanta, dedicat zilei de 13 Decembrie, liderul Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Gelil Eserghep, a amintit in aplauzele furtunoase ale asistentei: "Romania este singura tara de pe acest pamant unde tatarii au o zi a lor, data prin lege".

Presedintele Klaus Iohannis, alaturi de tatari la cina de Iftar Foto S.I. Tatarii, azi si ieri

"Comunitatea tatara numara in prezent circa 35.000 de persoane, desi statisticile oficiale arata date mai mici, de aproape 25.000 de persoane. Pana la caderea regimului comunist, in decembrie 1989, tatarii din Romania erau numiti de catre romani. Cauza acestei duble identitati se afla in teama tatarilor de persecutii si deportare, asa cum li s-a intamplat de atatea ori sub regimul tarist si sovietic, in patria lor istorica - Crimeea", explica profesorul universitar doctor Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie si Studii Central-Asiatice, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro