Mesajul Romaniei la Eurovision 2015. "Britanicii au ignorat drama copiilor romani cu parintii plecati"

Mesajul Romaniei la Eurovision 2015.

Dintre toate acuzele aduse de-a lungul timpului la adresa concursului, una a fost mereu pe cat de usor de intuit, pe atat de greu de demonstrat: jocurile politice. Finlanda, cu o piesa despre integrarea sociala a celor cu handicap mintal, Ungaria, cu o piesa care militeaza contra razboiului de orice fel dintre noi, care face victime nevinovate, Georgia, cu o piesa despre feminismul razboinic si Franta, cu o piesa care indeamna la a nu uita ororile razboaielor trecute. Nu stiu cine a avut ideea logo-ului aniversar al Eurovisionului (foto de mai sus) dar negrul straniu si intens de pe fundal imi aminteste de carpa autointitulata drapel al Statului Islamic.

acum 105 luni (20 May 2015)

>

Marea problema a Europei de astazi este punerea in practica a conceptului "unitate in diversitate". Desi Eurovisionul incearca din rasputeri sa mediatizeze o Europa unita si diversa, cu totii stim ca nu ii iese mereu. Dintre toate acuzele aduse de-a lungul timpului la adresa concursului, una a fost mereu pe cat de usor de intuit, pe atat de greu de demonstrat: jocurile politice. Raspunsul e simplu: mesajul piesei ar putea fi interpretat gresit, cel putin de unii europeni. Imi doresc sincer (ca si altii) ca Voltaj sa fie intre primii trei castigatori, ba chiar sa castigam, din moment ce nu s-a intamplat niciodata. Cu atata agitatie NATO si UE pe la noi, ar putea sa dea si ei un semnal.

Analizand melodiile de anul acesta, am observat ca ele se pot imparti in trei mari categorii. Fluturi in stomac, iluzii desarte, bucurie, suferinta, intalnire-despartire, toata coloratura infinita a sentimentelor din universul relatiilor amoroase se vrea a fi surprinsa de catre majoritatea participantilor. Sunt 25 de tari care au mizat pe dragostea umana (din totalul de 40), ceea ce reprezinta 62,5%. Pe cat de majoritar e procentul, pe atat de diluat este insa mesajul. Aceste piese par mai mult piese de afirmare a altor componente artistice (calitati vocale, coregrafie, creativitate artistica etc.). In aceasta categorie, afara de noi, mai sunt doar patru tari. Finlanda, cu o piesa despre integrarea sociala a celor cu handicap mintal, Ungaria, cu o piesa care militeaza contra razboiului de orice fel dintre noi, care face victime nevinovate, Georgia, cu o piesa despre feminismul razboinic si Franta, cu o piesa care indeamna la a nu uita ororile razboaielor trecute.

Mesajul piesei Romaniei este insa, pe cat de puternic, pe atat de potential deranjant (cel putin pentru unii europeni). Este vorba de copiii abandonati de parintii care au plecat la munca in strainatate.

Majoritatea zisi "capsunari" ai Europei contribuie la PIB-ul altor tari pentr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro