Mesajul medicilor din secolul XIX despre degenerarea "rasei romane": "Viitorul este incert. Bucurestiul furnica de streini. Iasiul va deveni o Palestina"
In 1880, doctorul Codreanu, medic in Tutova, spunea despre anul 1859 ca este "inceputul sfarsitului": "Anul 1859!...Acesta este anul cand cei mai multi, de la noi, incep a numera era anilor de regenerare a Romaniei, de , si tot in acest an 1859, este anul de la care incepe mortalitatea mare a romanilor, pieirea lor de pe fata pamantului, descresterea si degradarea lor fizica"! "Daca natalitatea inregistrata la recensamantul din 2011 ramane constanta - adica 1,3 copii la o femeie- in 2050 Romania va avea 15 milioane de persoane, iar in 2100 se va ajunge la 8 milioane de romani" Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice "Scaderea populatiei" - cati romani vor fi in 2100 Problematica degenerarii rasei are doua componente: prima este demografica, si imbraca mai multe forme in functie de contextul social si politic al momentului, iar a doua este asociata cu "chestia rurala" si se refera la conditiile de viata ale taranilor.
A doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea apare in cartile de Istorie drept una de mari realizari: obtinerea independentei (1877), proclamarea Regatului (1881) si Marea Unire (1918). Medici, tarani si igiena rurala in Romania de la 1860 la 1910", aparuta la Editura Humanitas. In 1880, doctorul Codreanu, medic in Tutova, spunea despre anul 1859 ca este "inceputul sfarsitului": "Anul 1859!...Acesta este anul cand cei mai multi, de la noi, incep a numera era anilor de regenerare a Romaniei, de , si tot in acest an 1859, este anul de la care incepe mortalitatea mare a romanilor, pieirea lor de pe fata pamantului, descresterea si degradarea lor fizica"! Obedenarul schiteaza un portret sumbru al taranulu roman: "Femeile, copiii si o buna parte din oamenii au o figura de culoare galbuia particulara si caracteristica. Sunt lenesi de e ceva rar, insa e o lene pentru care nu este nimeni in drept sa faca imputari, pentru ca lenea este rezultatul unei adevarae otraviri, deoarece miasmele, care din aer au patruns in corp, sunt o adevarata otrava". "Daca natalitatea inregistrata la recensamantul din 2011 ramane constanta - adica 1,3 copii la o femeie- in 2050 Romania va avea 15 milioane de persoane, iar in 2100 se va ajunge la 8 milioane de romani" Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice "Scaderea populatiei" - cati romani vor fi in 2100 Problematica degenerarii rasei are doua componente: prima este demografica, si imbraca mai multe forme in functie de contextul social si politic al momentului, iar a doua este asociata cu "chestia rurala" si se refera la conditiile de viata ale taranilor. Scaderea numarului de locuitori a fost o fantasma care a bantuit discursul public din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si care este inca prezenta - in 2015. Petrescu, stabilea populatia Romaniei la 4,4 milioane de locuitori sporind cu 33-40% cifrele obtinute de predecesorul sau in 1860, fara a da vreo explicatie acestui calcul. Intr-un int... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro