Merkel cere Kremlinului respectarea incetarii focului in Ucraina

In fata fermitatii invitatei sale, care a reamintit ca "schimburile de prizonieri nu s-au incheiat" si ca au ramas "inca numerosi prizonieri ucraineni", presedintele rus a afisat o atitudine mai concilianta decat de obicei: "Sunt de acord cu cancelarul, nu exista alternativa la Minsk". Liderul rus a trecut in derizoriu astfel de acuzatii aduse de NATO, de guvernele occidentale si de Kiev, iar responsabilii Moscovei sustin ca soldatii rusi care lupta in Ucraina sunt "voluntari" ce ajuta separatistii pro-rusi de bunavoie. Fostii soldati rusi care au vorbit cu reporterii Reuters, ca si militanti pentru drepturile omului au declarat ca s-au temut ca vor fi trimisi in Ucraina, dar au fost obligati sa mearga, de unde si nemultumirea fata de modul in care sunt tratati dupa ce au luptat acolo.

acum 95 luni (12 May 2015)

Sosita la Moscova a doua zi dupa ceremoniile pentru cea de-a 70-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste, Angela Merkel a denuntat absenta acordului de incetare a focului in Ucraina si a discutat cu presedintele Putin situatia actuala in estul ucrainean. Dupa ce a adus un omagiu milioanelor de victime sovietice in cel de-al doilea razboi mondial, Merkel a avut o intrevedere tête-à-tête cu presedintele Putin axata pe conflictul din Ucraina, in cursul careia s-a dovedit ferma, regretand faptul ca incetarea focului nu a fost respectata: "Zilnic, primim rapoarte ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) care explica in mod obiectiv de ce nu se respecta incetarea focului".

In conferinta de presa ce a urmat intrevederii cu liderul rus, Angela Merkel a declarat: "Multe din violarile incetarii focului provin din partea separatistilor.

In fata fermitatii invitatei sale, care a reamintit ca "schimburile de prizonieri nu s-au incheiat" si ca au ramas "inca numerosi prizonieri ucraineni", presedintele rus a afisat o atitudine mai concilianta decat de obicei: "Sunt de acord cu cancelarul, nu exista alternativa la Minsk". El a precizat ca o delegatie rusa se va deplasa la Bruxelles din 17 pana pe 19 mai pentru discutarea consecintelor unui acord de asociere intre UE si Ucraina.

Soldati rusi, pe frontul ucrainean

Reuters citeaza soldati rusi si militanti pentru drepturile omului, potrivit carora soldati rusi au parasit armata din cauza conflictului ucrainean, declaratiile lor sfidand afirmatiile Kremlinului ca nici un soldat rus nu a fost trimis in Ucraina, rusii care lupta alaturi de rebeli fiind "voluntari". Pana in prezent a fost extrem de dificil sa se gaseasca soldati rusi care au luptat pe frontul din estul Ucrainei dispusi sa vorbeasca. Si mai rar de gasit soldati care au parasit armata. Cinci soldati, din care doi au preferat sa plece din armata in loc sa lupte in Ucraina, au impartasit Reuters experien... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro