Merita increderea in "partidele de buzunar" care vor sa schimbe politica romaneasca?

Merita increderea in

Pana acum, in mod traditional, partidele foarte mici, asa-zisele "partide de buzunar", aveau doar scopuri obscure pentru care existau: obtinere de sedii, strangere de semnaturi pentru oarece trocuri electorale, portite de scapare politica a tot felul de personaje indezirabile prin partidele mari etc. Consider, in baza unor observatii personale (si in lipsa unor date obtinute cu instrumente stiintifice de cercetare), ca exista un numar destul de mare de romani care incep sa priveasca cu atentie spre alternative politice, atat din zona democratiei participative cat si, din pacate, in zona formatiunilor cu discurs agresiv (extremist, xenofob etc).

acum 96 luni (22 Apr 2016)

>

Zilele acestea a avut loc "Targul partidelor noi", organizat de Initiativa Romania si Grupul pentru Dialog Social, unde au fost prezenti reprezentanti ai 200 pentru Bucuresti, Uniunea Salvati Bucurestiul (USB), M10 Bucuresti, PACT: Platforma Actiunea Civica a Tinerilor, Uniunea Crestin Democrata din Romania - Bucuresti si inca vreo cativa. Insa interesul tot mai crescut al unor zone si a unor actori mai retrasi din societatea civila fata de prim planul politicii tinde sa duca spre o implicare mai mare a cetatenilor in viata politica sau, dimpotriva, ii va dezorienta prin oferta prea variata si eterogena?

Unul dintre putinele accidente fericite din procesul greoi de democratizare a Romaniei a fost cel in care legea partidelor politice a fost modificata, astfel incat oricare doar trei cetateni ai Romaniei pot infiinta legal o formatiune politica.

Pana acum, in mod traditional, partidele foarte mici, asa-zisele "partide de buzunar", aveau doar scopuri obscure pentru care existau: obtinere de sedii, strangere de semnaturi pentru oarece trocuri electorale, portite de scapare politica a tot felul de personaje indezirabile prin partidele mari etc. Cele un pic mai scapatate si la varful carora se regaseau unul sau mai multe personaje politice relevante, "partidele de fiset", erau folosite ca pretext de negociere pentru liderii lor in fata partidelor mai mari.

In ultimii trei ani am avut o serie de evenimente relevante social: demiterea lui Basescu si "martea neagra", Rosia Montana, alegerile prezidentiale si tragedia de la Colectiv. Toate aceste evenimente au mobilizat si sensibilizat o patura eterogena de cetateni, in special cei neimplicati politic, supranumitii "nehotarati" (identificati in cercetarile sociologice ca cei care raspund cel mai adesea in sondaje cu "nu stiu/nu raspund"). Ultimul si cel mai ingrozitor eveniment relevant social, cazul Colectiv, a adus la suprafata nemultumirilor populare subiectul esecului clasei ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro